Kako da za male pare napraviš stočić za dnevnu sobu od paleta

sto od drvenih paleta
Foto:shutterstock

Stari stočić u dnevnoj sobi gledate svaki dan godinama i konačno je vreme za novi. Ali ne daje vam se veliki novac… Možda je trenutak da razmislite o stočiću od drvenih paleta, koji sami možete da napravite za jedno popodne – za male pare.

Nameštaj koji sami možemo da napravimo kod kuće privlači sve više ljudi, pa komade iz salona sada menjaju oni unikatni. Ipak, to ne znači da ćete potrošiti brdo novca na ono što nema baš svako.

Nameštaj od drvenih paleta je lako napraviti, a u obzir dolaze i police, i bračni krevet za spavaću sobu, i stočić za dnevni boravak.

Za taj stočić od materijala će vam trebati drvene palete, šmirgla, lepak za drvo, po želji točkići za nameštaj, farba, četka.

Što se tiče paleta, potražite ih na okolnim stovarištima, a možete da ih naručite i onlajn.

Za stočić za dnevnu sobu trebaće vam dve palete. Naizdržljivije su takozvane euro palete, a možete da ih nađete u nekoliko kategorija – sve zavisi koliko su očuvane. Cena za jednu euro paletu je prosečno od 600 do 1.300 dinara. Pošto su one najskuplje od materijala koji vam treba, jasno je da će vas ovakav stočić izaći znatno povoljinije nego da ga kupite u prodavnici nameštaja, a i videćete koliko ste kreativni.

Palete prvo na terasi ili u dvorištu išmirglajte da površina bude glatka. To ćete najlakše uraditi papirnom šmirglom, koju možete da nabavite u gvožđari ili farbari. Obično ih ima u A4 formatu i koštaju nekoliko desetina dinara. Palete obradite fino tom šmirglom sa svih strana da bi bile glatke i onda suvom krpom skinite ostatke.

Sad je red za lakiranje. Kutija laka za drvo, koja je i više nego dovoljna, košta oko 300 dinara. Trebaće vam i jedna četka i razređivač, da se nađe ako zatreba, i sve to – i lak i četka i razređivač, izaći će vas oko 500 dinara.

Palete prefarbajte lakom, najmanje jednom, s tim što po jednu stranu obe palete ne morate da lakirate jer će se one tu potom spajati. Ostavite da se dobro osuši, najbolje nekoliko sati.

Potom palete, ako želite, možete da ofarbate u neku boju, recimo, belu, zelenu ili žutu. Ako ste ipak više za prirodniji izgled, ostavite ih u boji drveta.

Kad se boja osuši, palete treba da spojite, i to tako što će obe neofarbane strane ići jedna na drugu. Tu površinu premažite lepkom za drvo, koji košta oko stotinu dinara, i stavite jednu paletu na drugu. Pritegnite odozgo nečim teškim i ostavite malo da se lepak fiksira.

Potom palete dodatno učvrstite namenskim vezačima koje možete vrlo povoljno da nabavite u gvožđari. Za to će poslužiti šrafciger ili električni zavrtač ako ga imate (možete i da ga pozajmite od komšije).

Po želji i spojnice možete da ofarabate u istu boju u kojoj su i palete ili možda u neku drugu, koja će dati fin kontrast.

Ako želite da vaš stočić bude pokretan, možete da dodate i točkiće za nameštaj. Trebaće vam četiri komada koje ćete zašrafiti na sva četiri ugla. U gvožđarama mogu da se nađu po komadu od 100 do 300 dinara, a možete i da potražite i malo drugačije nogare.

Na kraju ostaje samo da na stočić stavite šoljice s kafom i uživate.

I eto – uz tek par hiljada dinara, od drvenih paleta ćete za jedno popodne dobiti divan stočić za dnevnu sobu.

A po istom principu možete da napravite i jedan za baštu ili terasu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: KRUŽNE ZGRADE