Sredite dvorište pred dolazak proleća u pet lakih koraka

Foto: Redfin / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Svi se radujemo sunčanim zracima i toplom vremenu nakon duge i hladne zime. A kako nam se bliži proleće, sada je savršeno vreme da pripremimo naše bašte za novo cvetanje.

Pre nego što sezona proleća stigne, postoje neke stvari koje možemo učiniti u našim dvorištima da ih pripremimo. Bilo da želimo da nam izraste novo cveće ili povrće, neophodno je da baštu pripremimo na samom kraju zime. Osim toga, ovo svakoj biljci koju uzgajamo daje najbolje šanse za preživljavanje.

Srećom, ovakve pripreme nisu komplikovane, a uskoro ćemo moći da boravimo napolju i uživamo u plodovima iz naše bašte.

Uradite prolećno čišćenje

Nakon zimskih meseci, bašti će biti potrebno dobro sređivanje. Trebalo bi da pokupite osušeno lišće, počupate korov, uklonite grane ili biljke koje možete koristiti za kompost. Osim toga, kasna zima je najbolje vreme za orezivanje biljaka i starog cveća, kako bi se uklonile sve mrtve ili obolele izrasline. Orezujte drveće pre nego što ‘olista’ kako bi podstakle nove pupoljke.

Kupite lukovice i seme

Ovo je dobro vreme da naručite lukovice koje cvetaju u leto, a koje su idealne za sadnju u proleće. Cveće poput ljiljana, sada se može kupiti za sadnju, a drugo seme će imati koristi ako se posadi u saksije u zatvorenom prostoru, pre presađivanja u tlo. Možete i da kupite i već gotove biljke, koje će na leto izgledati zapanjujuće.

Pripremite tlo

Pre prolećne sadnje, potrebno je da prpremite tlo koje može biti u lošem stanju zbog mraza i zime, zbog čega postaje nerastresito. U tom slučaju trebalo bi obraditi tlo okretanjem freze ili lopatom. Savetuje se da se kopa na dubini od 30/35 centimetara.

Nakon toga, možete dodati svež sloj komposta da poboljšate tl, zatim ga izgrabuljati i ravnomerno zaliti. Organski malč sadrži pravu količinu hranljivih sastojaka, koji pomaže u rastu biljaka i cveća i dobar je za suzbijanje korova, piše Ultra.ba.

Započnite parcelu sa povrćem

Ako želite organsko povrće, sada je pravo vreme za sadnju. Otporno povrće poput krompira, graška i neke zelene salate, dobro raste na hladnom tlu. Ostalo povrće koje možete posejati su šargarepa, rukola, spanać, praziluk i cvekla. Ako ga sada posadite, trebalo bi da bude spremno za jelo do početka leta.

Popravite baštensku ogradu

Kiša, sneg ili vetar mogu da oštete ograde kojima štitimo prostor za sadnju. Sada, kada su nepogode prošle, možete da izvršite popravke ili prelakirate ogradu novom farbom. Pored toga što će izgledati lepo, ograda štiti zasađene biljke od ljubimaca ili divljih životinja.

Bonus video: Nacionalni parkovi u Srbiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram