Saveti za brzo i praktično održavanje zavesa?

Foto: matej kastelic / Panthermedia / Profimedia

Danas želite da nešto promenite iz korena, nezadovoljni ste mnogim stvarima koje vas okružuju i intenzivno mislite o tome šta biste mogli da menjate, da život učinite jednostavnijim, lepšim, manje zahtevnim i komplikovanim.

Mnogo puta ste pokušali da promenite sebe, pa niste uspeli ili jeste delimično. Odustali ste od toga da menjate ljude oko vas, to je prosto nemoguće. Ostaju vam samo radni i stambeni prostor, da promenama u prostoru pokušate da pomerite sebe iz svakodnevnice u neki prostor koji je mnogo udobniji, komforniji, čarobniji. Kada je o promenama u enterijeru reč, slabi ste da iznosite nameštaj, nemate volje da zamenite tepih, ali zato ste spremni da najpre promenite zavesu. Ona je ta koja vam stoji kao prepreka da promenite poziciju posmatranja, da kroz taj prozor koji zaklanja možete bolje i lepše da sagledate život oko vas. Želite zavesu koja će upotpuniti želju da vaš stan bude moderna oaza u kojoj ćete naći potreban mir, u suncem obasjanoj fotelji ili krevetu u potpuno zamračenoj sobi. Kako da postignete da vaš stan bude i potpuno osvetljen i potpuno zamračen? Odgovor na ovo pitanje su zavese dan-noć, odnosno zebra zavese.

Pranje i čišćenje zebra zavesa

Zebra zavese prave se od najkvalitetnijih materijala i aluminijumskog mehanizma koji omogućuje da se zavesa potpuno podigne ili potpuno spusti, što onda obezbeđuje efekat potpuno osunčanog ili potpuno zamračenog stana. Po ovome zebra zavese podsećaju na klasične roletne, ali su za razliku od njih mnogo jednostavnije za montiranje, rukovanje i održavanje i odlično se modelima i bojama uklapaju u moderne enterijere. Međutim, savremene domaćice najviše muči pitanje koliko im vremena treba za pranje i čišćenje zebra zavesa. Onda možete da odahnete, ukoliko ste izabrale zebra zavesu, odvojićete minimalno vremena za njeno održavanje. Pranje i čišćenje zebra zavesa svodi se na brisanje krpom i usisavanje. Ukoliko redeovno brišete zavesu suvom krpom, kad god brišete prašinu u stanu, a za to treba da odvojite samo nekoliko minuta, onda ćete tek po nekada morati da obrišete zavesu vlažnom, najbolje magičnom krpom, kako bi materijalu vratile onaj stari sjaj. Retko će ko reći da sa čišćenjem ne treba preterivati, ali sa pranjem i čišćenjem zebra zavesa, stvarno, ne treba preterivati. Ustvari, pranje zebra zavesa u mašini za veš nije dozvoljeno, to nikako ne treba da radite, zato što će je mašina pogužvati i deformisati pa onda materijal neće moći da se vrati na aluminijumski mehanizam i teško će se zavesa opet uklopiti u dimenzije prozora, biće sigurno manja.

Održavanje zavesa posle krečenja

Krečenje je svakako velika glavobolja svih nas, ne zbog samog bojenja zidova, u tome uglavnom uživamo, već zbog pospremanja posle krečenja. Kada završite sa krečenjem i dođete do momenta da treba da vraćate zavese, onda ih jednostavno pre montiranja usisajte kako bi izvukli prašinu iz njih. Zebra zavese usisavajte tako što ćete podesiti usisivač na najmanju jačinu, kako ne bi povukao zavesu, usisao je i zgužvao. Isto je i sa paročistačem. Kako biste skinuli fleku sa zavese, najbolje rešenje je paročistač, koji ćete takođe uključiti na najmanju jačinu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram