Saveti Njujorčana za uređenje malog stana – jer ko to zna bolje od njih

Foto: Shutterstock

Većina Njujorčana živi u malo kvadrata.

Uređenje malog prostora može biti izazov – malo ljudi to zna bolje od Njujorčana. U jednom od najgušće naseljenih gradova na svetu, cene nekretnina su visoke, a kvadratura je skupa.

Sređivanje malih stanova u Njujorku je samo po sebi nauka, koja zahteva veštine slaganja Tetrisa, pametna rešenja za skladištenje i višenamenski raspored.

Dizajneri enterijera i arhitekte iz Njujorka podelili su svoje najbolje trikove za skučen prostor.

Visoke police

Džejms Tab je dizajnirao mnogo malih prostora u Njujorku, pa mu nije strana potreba za skladištenjem. Baš kao što je osnovni princip svakog metropolitanskog grada da se gradi u visinu, to se može lako prevesti u dizajn enterijera.

„Pametan trik za male prostore je dodavanje visoke police koja dopire do plafona i proteže se po obodu sobe“, rekao je. Dodavanjem knjiga, pribora ili drugih kolekcionarskih predmeta, dobijate zaokružen prostor.

Krupni komadi nameštaja

Iako je možda intuitivno ispuniti mali prostor malim komadima nameštaja, dizajnerka Šina Marfi kaže da je to najgora stvar koju možete učiniti malom stanu.

„Koristite veliki nameštaj i umetnička dela. Manji komadi zapravo mogu učiniti da se sobe deluju manje“, savetuje.

Svetle boje

„Neka boje budu lagane i prozračne“, kaže Marfi.

Dok neki dizajneri veruju u farbanje malih soba u tamno, Njujorčani imaju tendenciju da sve boje u belo. Sobe uvek deluju veće kada postoji jedna neprekidna boja. Bela je savršena za male prostore jer reflektuje svetlost i čini da svaki prostor deluje otvoreno i prozračno.

Nameštaj s više funkcija

Kada je malo prostora, komad poput stola na rasklapnje je vaš saveznik. Ako često imate goste, ali je vaša kuhinja ili trpezarija mala, bilo koji od ovih stolova može da pruži efikasno rešenje za sedenje.

Uz malo istraživanja, lako možete pronaći mnoštvo namštaja koji može imati dvostruku funkciju u vašem domu. Otoman, na primer, može imati skriveno skladište i biti mesto za postavljanje stopala.

Zidna rasveta

„Zidna rasveta je savršen primer kako da iskoristite svoje zidove“, kaže Tab.

Ne samo da dodaje zanimljivu dizajnersku karakteristiku vašem prostoru, već je i funkcionalna. Na primer, kada je prostor u dnevnom boravku tesan, dajte prednost većem, mekšem kauču, a odbacite podne lampe.

Povećajte prostor tepihom

„To što je vaš prostor mali, ne znači da izbegavate osnovne elemente dobro opremljene sobe“, kaže dizajnerka Lorel Starcel.

„Tepisi su odličan način da definišete prostor i možete ih kupiti u bilo kojoj veličini Ako je vaša dnevna soba povezana sa vašom kuhinjom, koja je povezana sa trpezarijom, koristite različite prostirke da biste lakše definisali te prostore i stvorili iluziju da ima više kvadrata nego što zapravo postoji.“

Ali, izbegavajte prevelike prostirke – u malim prostorima, ponekad mogu da deluju previše klaustrofobično.

***

BONUS VIDEO: Boemski salonac u kojem je uhvaćen stari duh Zemuna

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram