Raskošni cvet koji svakome uspeva – a obožava vrućine i traje godinama

Foto: Bob Wick / Zuma Press / Profimedia

Ukras za svačiju baštu.

Devojačko oko, carevo oko ili ćup sa zlatom su nazivi za zanimljivu baštensku, višegodišnju biljku, koja obožava toplo vreme i direktno sunce.

Sjajni cvetovi nalik na bele rade naješće su žuti i privlače leptire i ptice, a svaki prostor ispunjavaju vedrinom i bojom.

Mogu da narastu u visinu od 40 do 60 centimetra, a bohori su širine do 40 centimetra. Ova biljka cveta od maja do septembra.

Carevo oko je otporno na sušu i može preživeti s vrlo malo vode, ali je svakog proleća potrebno oko grmova staviti tanak sloj komposta kako bi se zadržala vlaga i sprečio rast korova.

Foto: Alain Kubacsi / AFP / Profimedia

Ono u prirodi raste u prerijama i suvim ravnicama Severne Amerike. Spada u porodicu glavočika, Asteraceae. Ova trajnica idealna je biljka za svaki vrt jer nije zahtevna u pogledu uzgoja, odgovara joj svako vrtno tlo, otporna je na sušu, voli vrućinu i direktnu sunčevu svetlost.

Foto: Duncan Selby / Alamy / Alamy / Profimedia

Coreopsis ili carevo oko voli osunčano mesto u vrtu i propusno tlo.

Kad se prilagodi uslovima u bašti, traje godinama. Cvetanje se može produžiti ako se uklanjaju ocvali cvetovi.

Svake treće godine grmove bi trebalo podeliti i ostaviti najsnažnije, kako bi se pomladili. Više sorte Coreopsisa sade se u pozadinu gredice ili se uzgajaju za rezanje, a niže sorte sade se na ivice gredica, piše Living.

***

Bonus video: Saveti čoveka s najlepšim dvorištem u BG za uređenje terase

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram