Pronašli smo kuću koja nema nijedan ravan zid i izgleda popuno čarobno

Ilustracija: Jaime Jacott / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kao da je upravo sletela iz neke druge dimenzije.

Ukoliko vam je danas potrebno da vidite nešto stvarno drugačije, vodimo vas u neverovatnu kuću La Casa Orgánica u blizini Meksiko Sitija koja je izgrađena 1985. godine, a i dan-danas mami oduševljene uzdahe jednako kao i kada je sagrađena.

Za projekat je odgovoran meksički arhitekta Havijer Senosijain Agilar, koji je poznat po građevinama inspirisanim organskim svetom.

Ova kuća je delom ispod zemlje i prekrivena je travnatim pokrivačem te deluje kao nešto što nam je stiglo iz neke daleke, ali prelepe dimenzije. Havijer je imao na umu osnovne ljudske potrebe kada je stvarao ovo mesto, a to su potreba za hranom, snom i društvenim životom. Sve to je uspeo da ispoštuje kroz ovaj eksperimentalan dizajn.

Kuća je nastala je iz ideje o kreiranju mesta koje bi bilo prilagođeno ljudskim potrebama uz puno poštovanje okoline, uz uzimanje u obzir poreklo, prirodu i istorijsko nasleđe.

Forme su pozajmljene iz prirode, pa prostorije nalikuju na igloe, pećine ali i matericu i naručje majke spremne da prihvati novorođenče.

Enterijer je vrlo sveden i nema detalja, nameštaj je zapravo integrisan, a itison u boji peska prekriva pod kako bi se stvorila iluzija da se radi o zemlji.

Originalno kuća je imala samo jednu spavaću sobu, ali kako se porodica arhitekte širila, tako je kuća proširivana. On je sa porodicom tu živeo 25 godina, pre nego što je kuća postala otvorena za ture.

Veći deo nameštaja izrađen je po meri, a u dnevnom boravku dominira zlatna fotelja u obliku šake Pedra Friedeberga.

Uprkos činjenici da je delimično pod zemljom, u kući ima dovoljno svetlosti koja dolazi sa nekoliko izvora, na jednom delu su tu ogromni prozori celom dužinom zida, a postoje i kupole koje omogućavaju dotok svetlosti i sa gornje strane.

Pa ako vas put nanese u Meksiko… stavite ovu građevinu na svoju mapu.

BONUS VIDEO: