Problem zbog kog božuri nikako da procvetaju iako su puni pupoljaka

božur
Foto: Georgianna Lane / Garden Photo World / Profimedia

U svom vrtu ste odavno zasadili božur, ali nikako da se pupoljci pokažu u svom punom sjaju i procvetaju? Možda još uvek nije kasno da da spasite stvar.

Ako svoj vrt poželite da obogatite prelepim božurima, postoji nekoliko stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju. Božuri su prave zvezde svakog vrta i tačno znaju šta žele i vole, a šta ne.

Tako je dobro znati da vole sunce, ali isto tako i malo hladnoće, zbog čega je bitno odabrati mesto u vrtu u kojem će nekoliko sati na dan imati i preko potrebnog hlada. A uz pravu ravnotežu sunčeve svetlosti i hlada, zemlja takođe ima važnu ulogu u njihovoj sadnji – potrebna im je velika količina vlage, a najbolje uspevaju u prilično teškom i ilovastom tlu.

Ako ne ispoštujete sve njegove želje, božur će se doslovce zainatiti i početi da vam stvara probleme, tačnije jedan – bez obzira na svu ljubav koju mu dajete, pupoljak nikada neće procvetati, jednostavno će odbiti da se otvori. To je prilično nevjerojatno jer grmovi božura mogu biti prepuni pupoljaka, koji se uvek razvijaju na savršeno zdravoj biljci, ali bez svih ispunjenih želja i uslova, jednostavno će se smežurati, piše Tportal.hr.

Dobra je vest da rešenje uvek postoji i da će se uz par saveta, kojih se treba pridržavati, vaš vrt pretvoriti u prekrasnu bajku prepunu najlepših cvetova božura.

Istina je da božurima treba puno sunca za cvetanje, ali s druge strane, ako je u proleće biljka dobila dovoljno sunca da stvori pupoljke, a u međuvremenu su oko nje stabla nakon duge zimske pauze dobila lišće, suncu je blokiran put. Jednostavno rečeno – pupoljci umiru jer biljke ne dobijaju više dovoljno sunca da ih pruže cvetovima.

Isto tako, ako vaš božur ne uzima dovoljno hranljivih materija iz tla, neće moći da pomogne pupoljcima da se rascvetaju. Poznato je da božuri ne vole presađivanje, kao ni da se preduboko zasade, zbog čega može nastati problem oko stavljanja dovoljno đubriva oko njih. Odaberite stoga tečno đubrivo koje će vam olakšati posao i dopreti tamo gde treba.

Ako ste presađivali božur na drugo mesto, to isto može biti razlog zašto ne cvetaju. Budući da ne vole premeštanja, znajte da mogu proći i godine da se oporave od tog šoka.

Budući da ne vole da se preduboko sade, ako ste tu pogrešili, moraćete da ga presadite, a to će ponovo odgoditi cvetanje na nekoliko godina. Ali gledajte na to pozitivno – bolje čekati i nekoliko godina na cvet božura, nego nikada ne uživati u njemu.

BONUS VIDEO: Saveti čoveka s najlepšim dvorištem u BG za uređenje terase

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram