Prirodni insekticid od dva sastojka koji rasteruje smrdibube kao suzavac

Foto: Nick Bujinsky / Alamy / Alamy / Profimedia

Možete da ga napravite u svojoj kuhinji.

Svake godine, od proleća do jeseni, biljne vaši se pojavljuju na cveću, povrću i voću. To su široko rasprostranjeni krilati insekti koji imaju veliki potencijal razmnožavanja i opasni su za biljke.

Hrane se biljnim sokovima, razorne su i napadaju gotovo sve biljke. Grupišu se na listovima, cvetovima ili stabljici. Ako ih ne sprečimo, biljne vaši mogu dovesti do sušenja i uništavanja biljaka.

Međutim, tu je efikasno sredstvo od ljute paprike koje će spasiti vaše biljke a bube momentalno oterati.

Ovaj rastvor svako može da napravi kod kuće, a za njega vam je potrebno samo malo paprike.

Priprema

Jednu malu kašiku ljute paprike u prahu dodajte na 500ml vode. Dobro promešajte i ostavite da odstoji šest sati. Zatim, filtrirajte kroz krpu kako se ne bi začepila prskalica. Pazite da ne dirate oči zbog ljute paprike. Ovo sredstvo je koncentrovano i moglo bi da ošteti biljke ako se ne razblaži sa vodom. Zato na 20ml preparata od ljute paprike dodajte jedan litar vode.

To je koncentracija koja bi trebalo da bude bezbedna za biljke, a dovoljna da otera insekte. Dodajte u rastvor i malo ekološkog deterdženta za sudove da se sredstvo bolje zalepi za biljke.

Tretiranje je najbolje obaviti predveče i kada nije vetrovito. Paprika ima alkaloid kapsaicin koji je aktivna komponenta. On je odgovoran za ljutinu paprike. Kapsaicin je repelent koji je efikasan protiv štetočina.

Nakon sedam dana ponovite prskanje istim preparatom. Prilično je efektan za tretiranje smrdibube koja nanosi velike štete u povrtarstvu i voćarstvu.

Ovo je efikasno sredstvo kontrole insekata, grinja, gusenica, puževa i drugih beskičmenjaka. Upotrebu rastvora ljute paprike treba izbegavati u periodu cvetanja i formiranja plodova kod voća i povrća da ne bi došlo do štete.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram