Potpuno drugačija: Orhideja koja se retko vidi u domaćinstvima, a prelepa je

Foto: Rob Walls / Alamy / Profimedia

Cvetovi papučice mogu biti raznih boja, najčešći su jarko žuti i crveni, a njihov miris podseća na kajsije.

Papučica, odnosno Calceolaria je biljka iz porodice Calceolariaceae i jedna je od najposebnijih evropskih orhideja. Radi se o jednogodišnjoj zeljastoj biljci koja obično naraste do 30 centimetara.

Njeni tamnozeleni listovi prekriveni su dlačicama, a ono što je čini posebno neodoljivom su cvetovi koji izgledom podsećaju na papuču, a javljaju se pojedinačno ili u cvatovima koji mogu imati jako puno cvetova. Cvetovi papučice mogu biti raznih boja, najčešći su jarko žuti i crveni, a njihov miris podseća na kajsije, piše Zadovoljna.hr.

Ova biljka potiče iz Srednje i Južne Amerike, i to s područja na kojima vode i jakog sunčeva svetla nema u izobilju, pa će briga za ovu biljku najbolje funkcionisati ako pokušate imitirati uslove koje ima u svom prirodnom okruženju.

Foto: GWI/Trevor Sims / Garden world images / Profimedia

To znači da je trebate držati na prozoru s puno svetla, ali bez izravne sunčeve svjtlosti. Prozori smešteni na severnoj strani, udaljeni od direktnog izvora svetlosti najprijatniji su za papučicu.

Za papučicu nije dobro ni da joj je koren previše vlažan. Biljku temeljno zalijte, a nakon toga je stavite u sudoperu da se cedi desetak minuta. Pre ponovnog zalivanja neka se površina zemlje osuši.

***
BONUS VIDEO: Kurkuma – neizostavni začin orijentalne kuhinje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram