Pet ideja da boje leta uneseš u svaki prostor

Foto: Shutterstock

Plavu i žutu boju vezujemo uz leto, sunce i more, a volimo da ih vidimo i u svom domu, gde ih vrlo jednostavno možemo uneti.

Smatra se da plava boja smiruje, potiče kreativnost i učenje, dok je žuta boja sunca, boja vedrine, nade, sreće i optimizma. Zajedno čine komplementarni par, a kao takav sjajno mogu da  izgledaju i u našim domovima, piše zadovoljna.hr. 

To ne znači da zidove moramo obojiti u žutu ili jarko plavu boju. Učinimo li to, velike su šanse da će nam vrlo brzo dosaditi, a krečenje zidova ipak nije nešto što možemo popraviti u sat-dva.

Zato u nastavku donosimo ideje kako možete iskoristiti žutu i plavu boju igrajući se bazom koju već imate, bez puno troškova. Kombinacijom svih saveta vaš dom će izgledati kao prava letnja oaza.

POGLEDAJTE JOŠ:

1. Cveće u vazi
Najjednostavniji način uz koji će čitav dom živnuti svakako je cveće. I tu se možete igrati koliko god želite.

Suncokreti, žuto poljsko cveće ili južnoafrička kamilica samo su neki od cvetova koji će predivno izgledati u plavoj vazi. S druge strane, spoj boja može biti i obrnut – plavo cveće poput hortenzija ili lavande u žutoj vazi je jednako zadivljujući učinak.

2. Zavese
Promena boje zavesa može dati potpuno drugačije nekoj prostoriji, pa i uticati na svetlost. Plave zavese zagasitih tonova u sobi će delovati umirujuće, dok će s žutima prostorija dobiti na živosti.

Nezavisno od veličine prozora, neka zavese padaju do poda, a garnišla s koje će visiti neka bude postavljena nekoliko centimetara iznad gornje ivice prostora. Tako će se i prozor i čitav prostor činiti većima te ujedno izgledati elegantno i profinjeno.

3. Slika ili poster na zidu
Kada želimo da promenimo boju zidova, ali nemamo vremena za takav poduhvat, jednostavan način na koji će sve izgledati kao novo je promena slika ili postera na zidu, posebno ako je zid sam po sebi bele boje.

Ako ćelite li u svoj dom da unesete spoj sunca i mora, birajte postere i slike žutih i plavih tonova. Bilo da se radi o reprodukcijama poznatih likovnih dela, sasvim nasumičnih crteža koje ste pronašli ili vaših ličnih dela, dajte sebi oduška. Što jače boje, veći doživljaj spoja komplementarnog para.

Pritom pripazite i na veličinu zida pa u skladu s time birajte okvire, a za što elegantniji utisak neka svi okviri budu iste boje. Ako niste sigurni kako ih postaviti na zid i gde će tačno odgovarati, prvo zalepite papire jednake veličine kao što su okviri. Jednom kada budete zadovoljni rasporedom, zabijte eksere i stvorite pravu malu žuto-plavu galeriju.

4. Jastuci i prekrivači
Jastuci su komad dekora koji u sekundi može promeniti atmosferu u sobi. U prodavnicama kućnih potrepiština širom Hrvatske mogu se naći jastučnice već od 150 dinara  koje će domu dati sasvim posebnu notu. Ako imate kauč, fotelju ili krevet neutralnih boja, na njih bez imalo bojazni možete dodati jastuke i prekrivače u žutim i plavim tonovima. Rezultat će biti očaravajući.

5. Navlake za stolice i kauč
Ako imate stolice ili kauč u dnevnoj sobi kojima nikako niste zadovoljni, a menjanje je prevelika investicija, možete ih obnoviti jednostavnim stavljanjem navlaka. Pre nego što naručite navlaku ili krenete u prodavnicu po nju, dobro izmerite stolice i/ili kauč.

Postoje i specijalizovane onlajn prodavnice na našem području koje prave navlake za stare modele kauča kakvih su naši domovi bili puni tokom devedesetih i ranih 2000-tih pa vrlo lako i takvim komadima možete udahnuti novi plavo-žuti život.

BONUS VIDEO Plivanjem do zdravlja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram