Ovo su tri najveće greške kod kupovine indukcijske ploče

Foto: Filippo Carlot / Panthermedia / Profimedia

Obratite pažnju na ove stvari.

Indukcijske ploče za kuvanje stekle su popularnost zahvaljujući kratkom vremenu kuvanja, energetskoj učinkovitosti i sigurnosti kod upotrebe. Indukcijsko kuvanje odvija se na ravnoj staklenoj površini opremljenoj grejčima.

Zavojnice za grejanje napajaju se elektromagnetskom energijom koju aktivira gvožđe u ploči. Kada gvožđe dođe u kontakt s aktivnim grejačima, čestice gvožđa počnu se mešati, što dovodi do brzog zagrejavanja posuđa. U nastavku proverite na što morate pripaziti prilikom kupovine indukcijske ploče.

Ne vodite računa o jačini indukcijske ploče i priključku struje

U zavisnosti od modela ploče, proizvođač će savetovati njeno spajanje isključivo na trofazni priključak, a u nekim slučajevima postojaće mogućnost spajanja na monofazni uz poprilično smanjenje performansi.

Zato je važno znati kakav priključak uopšte imate u svom domu. U stanovima su to uglavnom monofazni priključci, baš kao i u mnogim porodičnim kućama. Proverite uslove u svom domu pre nego se odete u kupovinu kako biste baratali sa svim potrebnim informacijama.

Zanemarujete posuđe

Ukoliko nemate posuđe u kojem se može kuvati na indukcijskoj ploči, a nemate ni finansijsku mogućnost da promenite svo posuđe, razmislite dvaput o kupovini. Na indukcijskoj ploči možete kuvati u posudama koje imaju posebno dno napravljeno od magnetskog materijala.

Danas na tržištu postoje i takozvani adapteri za kuhanje na indukcijskoj ploči u obliku diskova različitih veličina na koji onda možete staviti klasično posuđe, ali mnogi te adaptere opisuju kao vrlo nespretne prilikom kuvanja. Ujedno su i vrlo teški pa mogu uzrokovati oštećenje ploče ako se njima pažljivo ne rukuje.

Ne pazite na veličinu posuđa

Ako ste pak opremljeni posuđem podobnim za indukciju, onda samo treba proveriti odgovara li prečnik vaših šerpi prečniku polja za kuvanje na ploči. Pripazite na to kako se ne biste kući vratili s funkcionalnom pločom i tek onda ustanovili da veličina polja nije adekvatna za vaše posuđe, prenosi zadovoljna.hr.

***

Bonus video: Transformacija stana u centru Beograda