Ovo je 5 najlepših novih kuća u Beogradu i okolini – a jedna je proglašena i za najlepšu u Srbiji

Foto: Superprostor; Vesna Lalić/Nova.rs; Miloš Martinović, Relja Ivanić,

Arhitektonski studiji i mladi arhitekti kreirali su neverovatne kuće u Beogradu i okolini. Ovo je naj 5 po našem izboru.

Veoma često pišemo o starinskim prelepim kućama, a onda nam se u kadru pojave lepotice novih dana – kuće kojima su mladi arhitekti udahnuli savremenost i bezveremenost.

Ovo su kuće koje zaslužuju da se u njima živi.

Dvojni stambeni objekat

Foto: Superprostor

Ova bela lepotica izgleda kao Njujorčanka koja je postala Beograđanka. Projektovana je kao dve međusobno nezavisne stambene celine, koje su podeljene po vertikali i imaju zasebne pešačke pristupe iz Krajiške ulice.

Objekat čine podrumska (servisna), prizemna (pristupna) etaža, kao i dve funkcionalno nezavisne etaže. Garaža je zajednička i pristupa joj se iz ulice Augusta Cesarca. Kuću je uradio Biro VIA – Vojvodić Ivanović Arhitekti, a više o njoj možete pročitati na sajtu Super Prostor.

Foto: Superprostor
Foto: Superprostor

Porodična kuća u Zemunu

Foto: Superprostor

Ova kuća u Zemunu ima 400 kvadrata i namenjena je petočlanoj porodici. Sastoji se od nekoliko kubusa koji joj daju dinamičnu formu. Objekat je jednostavnih, čistih linija, dobro osvetljenog, prostranog enterijera, koji je povezan sa zadnjim dvorištem.

U prizemlju se nalazi dnevna zona otvorenog plana, u kojoj preovlađuju drvo i svetli, topli tonovi. Korišćeni su prirodno drvo (sibirski ariš) i dekorativni fasadni malter za obradu fasada, kamen za spoljašnja stepeništa i staze, dok je deking na terasama od prirodnog drveta. Projekat je radio Avala Arhikon, piše Super Prostor.

Foto: Superprostor
Foto: Superprostor

Vila na Dorćolu

Foto: Miloš Martinović

Porodična vila na Dorćolu ima filmsku atmosferu. Iza nje stoje Mina Obradović, Maša Obradović i Ivan Obradović iz beogradskog studija Supra Architecture, a proglašena je za najlepšu u Srbiji na portalu Gradnja. Ova kuća je zaista pravo remek-delo i savršena fuzija industrijskog stila i egzotičnih uticaja.

Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović

Kuća na Avali

Foto: Relja Ivanić

Savršen spoj enterijera i eksterijera. Smeštena u zelenilu Avale, specifična staklena kuća pravi je dragulj arhitekture, koji je privukao pažnju i van granica naše zemlje. Ova kuća je pravi primer kako dizajn može da spoji udobnost i jedinstven izgled. Kuća je jednospratna, ali urađena tako da se sasvršeno dopunjuje sa nagibom terena. Sve deluje kao da se kuća i okolna priroda stapaju i da zelenilo prosto ulazi u enterijer. Iza nje stoji arhitektonski studio TEN. Dok boraviš u kući, stvarno dobiješ utisak lebdenja iznad zemlje.

Foto: Relja Ivanić
Foto: Arhitektonski studio TEN/Miloš Martinović

Porodična kuća na Kosmaju

Foto: Relja Ivanić

Projektovao ju je Dejan Todorović, koji je autor projekta rekonstrukcije Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. Kuća projektovana od strane biroa Nooto, objekat svoj neobičan oblik duguje starom, zatečenom objektu, koji su arhitekte dekonstruisali u veoma atraktivnu, nesvakidašnju formu. Vodi se kao porodična kuća, a za opremanje enterijera je bio angažovan Filip Rašković.

Foto: Relja Ivanić

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram