Ovih pet biljaka tera komarce iz stana i dvorišta bolje od rajda

Foto:Shutterstock

Sve odbijaju insekte, a jedna ublažava svrab nakon ujeda.

Ukoliko ovih večeri muku mučite sa komarcima vreme je da odahnete. Komarci i insekti mogu pokvariti prijatno veče u dvorištu ili na terasi, a pravi problemi nastaju kada vam uđu u dom i tokom noći pokušavate da ih ulovite. Postoje razna sredstva protiv komaraca, ali mnoga od njih sadrže hemikalije, a neka se ne preporučuju za upotrebu kod dece. Zato možete napraviti prirodna sredstva protiv komaraca od esencijalnih ulja, ali i posaditi biljke koje štite od dosadnih insekata u letnjim noćima.

Postoje biljke koje svojim mirisom odbijaju komarce jer luče određene supstance koje im smetaju. Ovo je pet popularnih biljaka koje se lako gaje i fenomenalne su protiv komaraca. Možete ih posaditi u dvorištu, na terasi u saksiji ili držati na prozorskoj dasci, ali i uneti u kuću i staviti u vazu. Za nas imaju prijatan miris, ali komarce mogu oterati daleko od vašeg doma.

Ovo su biljke su najbolji repelenti protiv komaraca:

Lavanda

Lavanda
Foto: Shutterstock

Uživamo u mirisu lavande, ali leteći insekti kao što su komarci verovatno neće podeliti ovo zadovoljstvo sa nama – oni će odmah nestati. Najbolja sorta ove biljke protiv komaraca je lavandin, koji sadrži visoku koncentraciju kamfora, čiji miris odbija insekte.

Matičnjak

Matičnjak
Foto: Profimedia

Njegov naglašeni mirus limuna podseća na citronelu (ali na mnogo prijatniji način). U stvari, biljke koje sadrže visoke nivoe citronelola odbijaju insekte. Posadite ove mirisne biljke protiv komaraca u dvorištu, a uveče otkinite nekoliko listova i ubacite ih u vrelu vodu i skuvajte čaj. Veoma je ukusan.

Bosiljak

Bosiljak, Foto: Melica73 / Alamy / Alamy / Profimedia

Saksija ispunjena mirisnim bosiljkom će vam zaista pomoći da uživate u prirodi na otvorenom, u miru i tišini bez napada insekata. To je jedna od retkih biljaka koja odiše jakim mirisom i kada je ne gnječenje ili ne kidate listove. Samo stavite saksiju na prozor ili na sto u bašti.

Mačja trava (japanska mačja trava)

Foto: Profimedia

Još jedna biljka protiv komaraca. Komarci ne podnose mačju travu, ali mačke je baš vole, pa ne dozvolite vašem ljubimcu da vam kida i stalno gricka travu. Dobro će doći za kontrolu komaraca.

Nana

Nana
Foto: Pexels

Ono što je dobro za čaj i za koktel, dobro je i za vašu kožu. Iseckajte listove mente i ubacite u čašu vode, ovo će pomoći u odbijanju komaraca uveče, a eterična ulja sadržana u listovima efikasno će umiriti svrab kože nakon ujeda insekata.

***

BONUS VIDEO: Pogledajte šta savetuje čovek koji ima najlepše dvorište u gradu