Ovaj stan u centru Beograda ima genijalno rešenje za raspored prostorija ako kuburite s prostorom

Foto: SuperProstor

Vrhunska ideja.

Stan u centru Beograda, iza kojeg stoji arhitektonski biro AJ Studio, savršen je primer kako raspored prostorija može da bude osmišljen tako da svaki metar prostora bude odlično iskorišćen. Ovaj stan nalazi se neposredno uz gradski park, a svojom pozicijom je postavio određena ograničenja prilikom rada na projektu njegove adaptacije, piše SuperProstor. Rezultat tih ograničenja bio je koncept zasnovan na transparentnosti, koja je uslovljena dvostranom orijentacijom i prirodnim okruženjem.

Prvobitno stanje u kom se stan nalazio, u zgradi iz pedesetih godina prošlog veka, zahtevalo je potpuno renoviranje, što je iskorišćeno za reorganizaciju prostora.

Dobijen je jedan dominantan prostor, podeljen zoniranjem na nekoliko funkcija, koje se linijski protežu od privatnog dela (spavaća soba, radni prostor sa mini bibliotekom i rasklopivim multifunkcionalnim kutkom), preko kuhinje i trpezarije ka dnevnoj sobi i terasi.

Foto: SuperProstor
Foto: SuperProstor

Zone su jasnije definisane različitim tretmanom poda, a intimniji prostori naglašeni su upotrebom toplije, drvene podloge. Upotrebom staklenog pregradnog zida sa kliznim vratima izbegnut je vizuelni prekid između dve strane stana, koji je po potrebi moguće postići povlačenjem neprovidnih dugih zavesa, postavljenih uz spavaću sobu.

Foto: SuperProstor

Istom linijskom principu povezivanja pribegnuto je i u paralelnoj zoni. Ona poseduje nešto tamniji, jednobrazni pod, a čine je hodnik, kupatilo i soba, koja se kliznim vratima od punog materijala može sjediniti ili izolovati od ostatka stana.

Foto: SuperProstor

Pročišćeni prostor, oštre ivice i minimalna upotreba boja imaju za cilj da pojačaju vezu sa parkom i stave ga u prvi plan, dok sa druge strane ambijent čine ekskluzivnijim.

Foto: SuperProstor

Svetli monolitni pod dnevnog boravka nastavlja se na terasi i, u kombinaciji sa velikim prozorskim otvorima koji obezbeđuju prodor prirodnog osvetljenja, dodatno učvršćuje vezu sa spoljašnjošću.

Foto: SuperProstor

Upravo ovaj intimni kutak na terasi prava je zvezda ovog stana.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram