Kako je običan poslovni prostor transformisan u jedan od najlepših stanova u Srbiji

Foto: Super Prostor

Savršenstvo.

Poštujući potrebe klijenata za komfornim i toplim porodičnim ambijentom, u kome će roditeljska soba biti odvojena od dečije, zatečeni poslovni stan je dodavanjem još jedne prostorije pretvoren u funkcionalni stambeni prostor.

Arhitektinje Vesna Trbić i Jovana Stojković iz beogradskog studija Prostormator potpisuju projekat enterijera ovog stana od 74 kvadratna metra, koji se prvobitno koristio kao poslovni prostor.

Uzimajući u obzir jednostranu orijentaciju stana ka ulici, i to po kraćoj strani, nova spavaća soba smeštena je u ulaznoj zoni, na mestu nekadašnje kuhinje. Ovaj prostor formiran je kreiranjem transparentnih staklenih panela sa drvenim lukovima umesto zidova, koji se pomoću zavesa i drapera sa unutrašnje strane mogu prekriti. Tako je omogućena dovoljna količina prirodne svetlosti, ali i vizuelna izolacija sobe prema potrebi.

Kuhinja prilagođenih dimenzija, zajedno sa trpezarijom, nastavlja se na novonastalu sobu, i čini kompaktnu celinu sa prostranom dnevnom sobom. Redukovanje kuhinjskog prostora zarad nove sobe nadomešteno je postavljanjem velikog ogledala naspram trpezarijskog stola i kuhinje, što ovaj ambijent vizuelno čini prostranijim.

Svetle neutralne boje toplih nijansi i svedeni dizajn provlači se kroz sve detalje, dok kombinacija mekanih tekstura i materijala poput stakla, mermera i mesinga, doprinosi dinamici prostora. Upotreba zidnih dekorativnih lajsni i travertino zidne tehnike suptilna su rešenja koja dodatno obogaćuju velike monohromne površine.

Foto: Super Prostor
Foto: Super Prostor
Foto: Super Prostor
Foto: Super Prostor
Foto: Super Prostor
Foto: Super Prostor
Foto: Super Prostor
Foto: Super Prostor
Foto: Super Prostor
Foto: Super Prostor

U enterijeru dečije sobe ističe se mural meseca sa neonskim detaljem, posebno izrađen kao odgovor na tematski zahtev najmlađeg korisnika. U celom stanu postoje tri nivoa rasvete, centralno, ambijentalno i indirektno osvetljenje, kako bi se postigla različita atmosfera u zavisnosti od potreba i načina korišćenja prostora, piše Superprostor.com.

Foto: Super Prostor

Kako objašnjavaju iz Prostormatora, zahtev je bio da se kreira prvenstveno komforan i topao porodični prostor, ali istovremeno atraktivan i savremen.

Cilj je bio da preovlađuju svetle boje i da dizajn bude sveden. Bilo je potrebno da stan sadrži sve funkcionalne prostorije – kuhinju, trpezariju, dnevnu sobu, dečiju sobu, ali i još jednu spavaću sobu.

Kako su navele autorke, tokom celog procesa projektovanja, saradnja i komunikacija sa klijentom bila je obostrano jasna i otvorena, što je dovelo do toga da se brzo dođe do adekvatnog rešenja i da se zadovolje potrebe korisnika, kako u funkcionalnom, tako i u estetskom pogledu.

One su istakle da u vreme dok je bio korišćen kao poslovni prostor, stan se sastojao od velike ugradne kuhinje skrivene iza vrata plakara, zatim pulta, prijemnog prostora sa sofom i odvojenom sobom koja je služila kao kancelarija.

Kako kažu, najveći nedostatak ovakvog stana, u trenutku kada je od njega trebalo napraviti stambeni prostor za porodicu sa detetom, bio je nedostatak još jedne sobe, kao i jednostrana orijentacija stana kraćom stranom ka svetlu.

Što se tiče prednosti, kako navode iako je stan orijentisan užom stranom ka ulici, ceo zid do ulice je u velikim prozorima, što stan čini veoma osvetljenim. Upravo je takva pozicija i veličina prozora pružila mogućnost da se napravi spavaća soba u dubini stambene jedinice.

Takođe, s obzirom da je reč o novoj zgradi, prednost je bila i to što je stan bio očuvan.

Iz Prostormatora ističu da je najveći izazov bio kako od jednosobnog stana dobiti dvosobni sa obzirom na to da je stan orijentisan kraćom stranom ka ulici. Zbog toga nije bilo moguće pregraditi stan tako da se dobije još jedna soba sa prirodnim osvetljenjem.

One objašnjavaju da je u skladu sa tim, nova spavaća soba smeštena na mestu nekadašnje kuhinje, dok su zidovi sobe napravljeni u vidu transparentne pregrade.

Kombinacija stakla i drvenih lukova pružila je adekvatnu zvučnu izolaciju, dok je kombinacija transparentnih i black out drapera dala mogućnost vizuelne barijere po potrebi.

Kako navode autorke, na taj način, nastala je potpuno funkcionalna spavaća soba, čije je formiranje unapredilo celokupni estetski utisak stana.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram