Ovaj srpski stan je najlepši primer japandi stila i dokaz da moderno ne mora da bude ni hladno ni monotono

Spoj dizajna udaljenih kultura koji donosi sklad.

Predivan enterijer sa japanskim motivima inspirisan životom i radom vlasnika stana na Dalekom istoku, te jakoj povezanosti čoveka i prirode – jeste delo arhitektice Danijele Mišković.
Jedna od smernica u projektovanju bila je kombinacija japanskog i skadinavskog dizajna, koji formiraju takozvani japandi stil, a čime je postignuto skladno jedinstvo najboljih karakterstika dizajnerskih i kulturoloških koncepata ovih udaljenih zemalja.

Miran japanski dizajn zasnovan je na jednostavnosti i povezanosti sa prirodom. Odlikuje se minimalizmom, čistim linijama i neutralnom paletom boja, dosledno primenjenim u čitavom stanu koji je podeljen na dnevnu i noćnu zonu.

Jednostavnost kao osnovni postulat oba stila poštuje pravilo da je manje više, te podrazumeva estetiku pročišćenih formi bez suvišnih i opterećujućih elemenata, piše SuperProstor.

Foto: Super Prostor
Foto: Super Prostor
Foto: Super Prostor
Foto: Super Prostor

Dnevna soba ima otvoren plan i povezana je sa trpezarijskim i kuhinjskim delom, a primena svetlih neutralnih boja i materijala koji asociraju na prirodu, zidnih površina prekrivenih kamenom i tapetama sa motivom trešnjinog drveta stvaraju topao i umirujući ambijent. Fiksirani i pokretni paravani od tankih drvenih greda, koji imaju visinu od poda do plafona, vizuelno odvajaju i transformišu prostor i asociraju na klizna košido vrata u tradicinalnim japanskim kućama.

Foto: Super Prostor
Foto: Super Prostor
Foto: Super Prostor
Foto: Super Prostor

Slični motivi i paleta boja se pojavljuju i u spavaćoj sobi, gde je iznad uzgavlja iscrtan mural procvetale grane trešnjinog drveta. Niz drvenih greda je ponovljen, ali ovog puta ne u vidu paravana, već služe da sakriju grejna tela formirajući nisku policu, te da vizuelno izdvoje radni deo unutar spavaće sobe. Nameštaj je jednostavnih formi, a harmonija je postignuta skladnim kombinovanjem tekstura, oblika i prirodnih materijala.

Foto: Super Prostor
Foto: Super Prostor

U Japanu dekorativni elementi imaju svoju simboliku i koriste se minimalno i promišljeno, te su i detalji u enterijeru svedeni.
Prostor je oplemenjen cvećem u vidu ikebana, bonsai biljkama, detaljima poput zidne lepeze, kutije za nakit, knjiga japanskih pisaca i arhiitekata i samurajskim mačem, koji dodatno pojačavaju utisak duha Dalekog istoka.

Foto: Super Prostor

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram