Najlepša nova zgrada u Beogradu krije posebnu priču: Nijedna opeka na fasadi nije nova, svaka je već bila na nekoj drugoj zgradi

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Iza ove zgrade, za koju mnogi kažu da je najlepša nova građevina u Beogradu, stoji studio Zabriskie. Nalazi se u centru grada i zove se Mia Dorćol.

Objekat je izgrađen na prostoru donjeg Dorćola, dela grada za koji se vezuje identitet industrijskog arhitektonskog nasleđa, koji je svojim prisustvom uticao na njegovo oblikovanje.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Industrijske forme, naročito zbog upotrebe opeke kao primarnog fasadnog materijala, veoma su bliske arhitekturi Čikaške škole, koja nastaje krajem 19. veka u ovoj poslovnoj američkoj metropoli, pa se uviđa još jedan uticaj na oblikovanje zgrade Mia Dorćol, piše Gradnja.rs.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Takođe, kada pogledamo raspored punih masa i prozorskih otvora, zapažamo da su se autori rukovodili i idejama strukturalizma, arhitektonskog pravca koji je trasirao modernu arhitekturu u posleratnom periodu.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Zgrada se nalazi na uglu ulica Mike Alasa i Braće Baruh. Prvo što prolaznik primeti jeste taj zapadnjački, čikaški umetnički izraz, ne tako svojstven za našu sredinu, koji poseduje eleganciju i atraktivnost bilo da su u pitanju stambeni ili poslovni objekti.

Tu dolazimo i do druge osobenosti, koja je i mnogim kolegama iz struke zapala za oko, a to je da zgrada ne poseduje formu tipičnu za jednu poslovnu zgradu i da se vrlo lako može pomešati sa stambenim objektom. Za to je odgovorna struktura fasade sa ravnomernim rasporedom punih masa otvora, ali i materijal od koje je ista izvedena.

Identitet i toplinu zgradi dala je reciklirana opeka

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Veoma je zanimljiva činjenica da ova opeka nije nastala kao tehnološka reciklaža od ostataka, već da je ona bila ugrađena na drugim objektima.

Cele opeke su čišćene i sečene, a posto tako dobijene opeke imaju različitu boju i teksturu, jer im je poreklo sa različitih objekata, završno je opeka za Miu Dorćol bojena specijalnom bojom koja je istovremeno i impregnira opeku.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Najveći izazovi u projektovanju su bili usklađivanje statike, funkcionalne organizacije objekta i ritam sloga fasade, što je naročito važno kada se radi sa punom opekom, kod koje se i najmanje greške na fasadi vidno poznaju i estetski narušavaju utisak arhitektonskog izraza.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ono što doprinosi posebnoj atmosferi objekta je zelenilo, kako na fasadi tako i unutar objekta.

Enterijer je modernog industrijskog dizajna, naglašene estetike i funkcionalnosti.

“Mia Dorćol” dobitnik je nekoliko prestižnih nagrada.

Nominacija za nagradu Evropske unije za savremenu arhitekturu – Mies van de Rohe

Godišnja nagrada “Aleksej Brkić” Udruženja arhitekata Srbije za najuspešnije arhitektonsko delo realizovano u Srbiji 2019.

BigSEE architecture award – public and comercial architecture – regionalna nagrada za arhitekte i objekte realizovane na prostoru 19 zemalja jugoistočne Evrope.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram