Ovo je zvanično najlepša stambena zgrada na svetu, a nalazi se u Hrvatskoj

najlepša zgrada
Ilustracija; Foto: Joko / imageBROKER / Profimedia

Na prvi pogled deluje kao prizemni objekat s velikim potkrovljem, obložen aluminijumskim limom. Ipak, reč je o stambeno-poslovnoj dvospratnici koja je proglašena najlepšom stambenom zgradom na svetu u 2024. godini,

Zgrada u hrvatskom mestu Kutina dobila je nagradu za najlepšu stambenu zgradu na svetu po izboru arhitektonskih nagrada BIG SEE.

Iza projekta nagrađene zgrade u Kutini stoji arhitektonski studio MR2.

Mada je reč o stambenoj zgradi, ona minimalno odstupa od okolnih porodičnih kuća. Zgrada je stubišno organizovana, a na svakoj etaži nalaze se po četiri stana: dva ugaona stana, jedan manji jednostrani stan i centralno pozicioniran dvostrani stan s dve lođe. Prostori u prizemlju imaju utilitarnu namenu. Izvedeni su s kontrastnim crno-belim mermernim podovima i prostornim cevima koje simuliraju poprečni bačvasti plafon, piše Journal.hr.

Kako je istaknuto u opisu projekta, stanovi su vrlo svetli i unose netipično bogat prostorni standard u savremeno stanovanje. Glavni naglasak većih apartmana je kuhinja s prednje strane, otvorena prema lođi, koja se tokom leta može koristiti kao trpezarija.

Pomenuta nagrada BIG SEE ubraja se u jednu od važnijih međunarodnih nagrada, a rad arhitektonskog studija iz Rijeke sada se bori za Grand Prix u kategoriji koja nosi naziv Urban Infusion. Pobednici će zvanično biti proglašeni 16. maja.

Treba istaći da je ovaj rad ranije nagrađen međunarodnom Graditeljskom nagradom CEMEX. Na dodeli održanoj u novembru 2022. godine osvojio je drugu nagradu CEMEX international u kategoriji stambene građevine.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram