Marina enterijernica: Kako da malu i usku sobu učinite većom

Uska soba
Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Kad ste ograničeni kvadraturom, pomislite da je to to i da jednostavno nema pomoći da vaša sobica deluje malo prostranije. U tim situacijama savet stručnjaka odlično dođe.

Marela Aćimović Vukšić, dizajnerka enterijera, na svom Instagram nalogu Marina enterijernica, pored drugih korisnih saveta, nudi rešenje i za vizuelno veći životni prostor.

Jedna boja

 

Prvo pravilo, kaže Mara, o kom treba da razmislite ako sređujete mali stan, odnosno renovirate uzanu sobu, jeste da zidovi i nameštaj budu u istoj boji.

„Zid iza sofe bi mogao da se oboji u istu boju. Ako je u pitanju uži zid, ako bude u tamnijoj boji, to bi ga vizuelno približilo i stvorilo utisak boljih proporcija prostora.“

Tapete sa sitnijim uzorkom

 

Mara kaže da za vizuelno širi prostor treba birati tapete sa sitnijim uzorkom, najbolje sa belom osnovom, na sva četiri zida ili na dva susedna.

„Iako deluje paradoksalno, kod ovakvih paterna oko ne vidi uglove, tj. gde se jedan zid završava i počinje drugi, pa samim tim prostor deluje šire/veće.“

Veliko ogledalo

 

Veliko, što veće ogledalo, pravo je rešenje za mali uzan prostor.

„Ovo deluje logično, ali ponekad se i najlogičnije stavri zaborave. Najbolje je ogledalo postaviti na duži zid ili prekoputa prozora“, kaže Mara.

Ogromna slika

 

„Ogromna slika ili biljka napraviće fokalnu tačku u malom prostoru tako da će oko zanemariti veličinu samog prostora i usredsediti se na to.“

Stoga, ako biste da svoju uzanu malu sobu učinite malo prostranijom, imajte na umu ove savete.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: KRUŽNE ZGRADE