Litopsi: Biljke koje izgledaju poput šarenih kamenčića

Litopsi
Litopsi; Foto: KANPICHAYA SOOKTAE / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako ste rešili da svoj dom ukrasite nekom neobičnom biljkom, litopsi bi mogli da budu pravi izbor.

Jeste li ikada čuli za litopse? Reč je o neobičnom rodu patuljastih sukulentnih biljaka koje potiču iz južne i jugozapadne Afrike. Pretpostavlja se da postoji 37 vrsta litopsa i oko 145 sorta, a izgledaju poput ukrasnih kamenčića. Zbog toga ih često nazivaju i živim stenama ili cvetajućim kamenom.

Ime potječe od grčke reči „lithops“, što znači sličan kamenu. Ovi kaktusi zaista oponašaju izgled kamena što je evolucijska adaptacija okolini u kojoj se nalaze kako bi se održali i obranili od prirodnih neprijatelja. Rastu u suvim kamenitim predelima i otporni su na suše i visoke temperature.

Ono što nama izgleda kao kamen zapravo su dva zadebljala i preklopljena lista litopsa koji se otvore u trenutku cvetanja – obično u kasnu jesen ili zimu – kako bi propustili pupoljak sa žutim ili belim cvetom.

Zadatak ovih listova je da čuvaju vodu s obzirom na to da u njihovom prirodnom staništu kiša ne pada i po nekoliko meseci. No, treba znati da će procvetati samo biljke starije od tri ili pet godina.

Pročitajte još:

Stručnjaci tvrde da se litopsi mogu uzgajati i u zatvorenim prostorima ili u bašti.

„U prirodi rastu na sunčanom položaju, ali dobro uspevaju i u polusenci pod staklom. Kako su to male biljčice, sade se u sasvim male lončiće, ali je bolje da se više biljaka posadi zajedno u širu posudu. Jako treba paziti na zalivanje. U zimskom mirovanju uopšte ne treba zaliivati biljku osim ako ne primetimo da se listovi suše. Ova vrsta voli jako retko zalivanje, ali obilno“, prenosi Zadovoljna.hr.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram