Lirasti fikus je biljka decenije i krasi najlepše stanove

Dom i dizajn 10. avg 202011:41 > 11. maj 2021 14:54
Lirasti fikus
Lirasti fikus Foto:Shutterstock

Svaka decenija ima svoju biljku. Šezdesetih godina prošlog veka to je bila afrička ljubičica. Sedamdesetih je to bio hlorofitum, čiji su dugi listovi kao paukovi kraci visili iz makrame mrežica. Osamdesetih i devedesetih fikus je bio svuda prisutan, a dvehiljaditih popularnost su doživele mahovinaste biljke u terarijumima i staklenim posudama. Ova dekada, neosporno pripada lirastom fikusu, poznatom još kao Ficus lyrata. Ukoliko prelistate bilo koji časopis na temu dizajna enterijera, nećete moći a da ne primetite dominantno prisustvo ove biljke.

Ficus lyrata je biljka poreklom iz kišnih šuma Zapadne Afrike, gde uspeva u vlažnim i toplim uslovima. U pitanju je vrlo interesantna, manje poznata vrsta fikusa, koja se u posljednje vrijeme sve više uzgaja. Ficus lyrata privlači pažnju svojim gotovo skulpturalnim oblikom, i odlično se uklapa u sve enterijere i stilove. Palme i klasični fikusi, na koje smo navikli, nemaju tu dramatičnost koju poseduje lirasti fikus, piše sajt evaonline.rs.

Ficus lyrata ima tanko stablo i krupne, bujne listove do pola metra, koji oblikom podsećaju na liru, pa otud i naziv. U kućnim uslovima ova biljka dostiže visinu od 2 metra i više, dok u svom prirodnom staništu može da naraste i do 12 metara. Uz adekvatnu negu, lirastoliki fikus će vam trajati godinama.

Nega lirastog fikusa

Zalivanje

Zalivajte biljku samo onda kada primetite da je gornji sloj zemlje izrazito suv. Da biste znali koliko je suv, slobodno prstom ubodite zemlju. Vrlo brzo ćete shvatiti koliko često treba da zalivate svoju biljku. Obratite pažnju da zalivanje može da zavisiti i od godišnjeg doba i vlažnosti vazduha.

Svetlost

Lirastoliki fikus voli svetlo, ali ne direktno. Stavite ga na mesto gde će biti izložen indirektnom suncu 6-8 časova dnevno. Pokazalo se da biljci prija kada je smeštena na istočnoj strani. Rotirajte biljku jednom svake ili svake druge nedelje, kako bi njeno stablo raslo pravo i biljka se ne bi naginjala ka suncu.

Temperatura

Smestite lirastoliki fikus tamo gde će biti zaštićen od promaje, hladnoće, klima uređaja, kao i od preterane toplote, direktnog sunca i grejnih tela. Ukoliko biljci temperatura ne odgovara listovi će početi da joj opadaju.

Prehrana

Biljku đubrite tečnim đubrivom jednom mesečno tokom godine u  proleće i tokom leta. Počnite u martu i završite u septembru.

Pročitaj i:

Presađivanje ili skraćivanje korena

Pošto ficus lyrata raste brzo, i do metra godišnje, najbolje je da kontrolišete njenu visinu godišnjim skraćivanjem korena i to u rano proleće. Isto tako kada budete primetili da korenje viri iz dna saksije, presadite biljku u saksiju jednu veličinu veću, ili potkrešite koren, ali ne više od 20%. Kraćenjem korena ćete se osigurati da vam biljka ne postane suviše velika. Svaki put prilikom presađivanja staroj dodajte i novu zemlju bogatu hranljivim materijama, a zatim nastavite sa mesečnim prehranjivanjem.

Razmnožavanje

Lirastoliki fikus je moguće razmnožiti putem reznice, koju ćete staviti u proziran sud sa vodom dok ne pusti korenčiće.

Održavanje listova

View this post on Instagram

27 07 2020 Gewinnspiel/Werbung Habt Ihr auch Lust Euch den wohl verdienten Urlaub nach Hause zu holen? Mit den 5 neuen limitierten Raumdüften von @ipuro_de ist das jetzt ganz einfach ? Ich habe mich für meinen Lieblingsduft Beverly Hills entschieden, und falls Ihr auch Lust auf einen der 5 Raumdüfte habt, habe ich eine kleine Überraschung für Euch! Zusammen mit @ipuro_de verlose ich 5 der limitierten Raumdüfte: Capri, St. Tropez, Ibiza, Mykonos oder eben Beverly Hills ? Alles was Ihr tun müsst um einen der 5 Raumdüfte zu gewinnen ist: Folgt @ipuro_de und mir und kommentiert unter diesem Bild welchen der Raumdüfte ihr gerne hättet. Teilnehmen könnt Ihr bis zum 03.08.2020 Der oder die Gewinner/in wird per DM benachrichtigt ? Viel Glück ? #ipuro #myipuro . . . . . #scents #wallpaper #bedroom #bed #bedroomvibes #interior #interiors #interior123 #interiorismo #interiorstyling #interiorinspo #decoration #inspiration #plants #interiordesign #altbau #heron #interiordecor #decoration #interiordesign #interiör #decorating #decorator #deco #interiorstyling #interiorstyle #interiores #interiorarchitecture

A post shared by TIM LABENDA (@timlabenda) on

Zbog svoje velike površine, listovi ficus lyrate imaju običaj da sakupljaju prašinu. Kako biste biljku držali urednom, a i olakšali joj apsorpciju svetla, brišite listove mekom suvom krpom ili praškom.

Ficus lyrata nije preterano zahtevna biljka. Vodite računa da na listovima nema preterane vode, jer će to izazvati žute mrlje na njima, kao i gljivice, koje mogu da se jave usled nedostatka vazduha. Suvo lišće redovno uklanjajte.

Kratki saveti

Zalivajte vaš lirastoliki fikus u zavisnosti od njegovih potreba za vodom, koje će zavisiti od sobne temperature i vlažnosti vazduha

Prskajte listove redovno kako biste povećali vlažnost vazduha

Potkresivanje korena je naročito efikasno kada je lirastoliki fikus mlad

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram