Lak trik koji će pomoći vašim biljkama da preguraju zimu

Biljke sobne biljke
Foto:Shutterstock

Da li se vaše biljke bore sa smanjenjem dnevne svetlosti sada kada smo utonuli u jesen? Čišćenje njihovih listova je brz i lak način da se maksimizira količina svetlosti koju mogu da apsorbuju – evo kako da sprovedete ovaj trik.

Biljkama su možda potrebne samo svetlost i voda da bi preživele, ali to ne znači da nema nekih dodatnih koraka koje možete preduzeti da biste im pomogli da napreduju.

Od povećanja vlažnosti do upotrebe đubriva, postoji mnogo stvari koje možete učiniti da održavate zdravlje vaših biljaka. Ali jedna od najlakših (i najefikasnijih) stvari koje možete da uradite je jednostavno da ih dobro očistite.

Čišćenje prašine sa listova biljaka može imati pozitivan uticaj na njihovo opšte zdravlje.

Osim što listovi izgledaju lepo i zeleno, čišćenje vaših sobnih biljaka je važno jer im omogućava da vrše fotosintezu.

„Biljke, kao i svaki kućni predmet, skupljaju prašinu i zahtevaju redovno brisanje prašine i čišćenje“, objašnjava Ričard Češir, ekspert za biljke.

Kineski kozlac
Foto: Shutterstock

Kada su listovi biljke prekriveni prašinom, to utiče na količinu sunčeve svetlosti koju mogu da apsorbuju, smanjujući njihovu sposobnost fotosinteze. Dugoročno, to znači da nisu u stanju da stvore energiju koja im je potrebna da prežive.

Metod čišćenja zavisi od vrste biljke sa kojom imate posla.

„Za veće biljke, obrišite lišće svake druge nedelje krpom za prašinu, vlažnim papirnim ubrusom ili krpom sa mikroporama“, objašnjava Češir.

„Za manje biljke ili one sa delikatnijim listovima, ponekad je lakše staviti ih pod mlak topao tuš tako da voda spere svu prašinu. Ovo štedi čišćenje svakog lista pojedinačno i takođe je odličan način za zalivanje biljke“, dodao je.

Češir savetuje da izbegavate tuširanje kaktusa i sukulenata; oni više vole suvu krpu ili meku četku.

***

Bonus video: Kefir

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram