Kuću iz devedesetih u Novom Sadu Sonja je renovirala od temelja do krova. Pogledajte rezultat

transformacija kuća novi sad
Foto: Gradnja.rs; Igor Conić

Pogledajte kako je kuća u Novom Sadu od 200 kvadrata iz devedesetih godina doživela potpunu transformaciju za samo šest meseci.

Rekonstrukcija i transformacija jedne porodične kuće na Avijatičarskom naselju u Novom Sadu, izgrađene devedesetih godina prošlog veka, bio je jedan od onih projekata u kojima uloga arhitekte prevazilazi puko renoviranje.

Šta više, arhitektica Sonja Brstina ponudila je holistički pristup koji je obuhvatao potpunu promenu unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora, čineći stari objekat domom pripremljenim za savremene životne izazove. I sve to za samo šest meseci.

Kako bi bolje ilustrovali razmere transformacije kuće, na sajtu Gradnja.rs su pokazali fotografije pre i posle Sonjine intervencije.

Trpezarija pre Foto: Gradnja.rs

*

Trpezarija posle; Foto: Igor Conić

Sa površinom od oko 200 kvadratnih metara raspoređenih na tri etaže, ova kuća je predstavljala izazov ne samo zbog svog zastarelog dizajna već i zato što u nju nije ništa bilo ulagano od kako je sagrađena.

Iako konstrukcijski očuvana, kuća je zahtevala sveobuhvatnu estetsku i funkcionalnu revitalizaciju. Sonja Brstina je za portal Dizajn enterijera istakla da je posebno problematično bilo u eksterijeru “sa lošim prilazima objektu i neuređenim dvorištem.”

Sveobuhvatna intervencija za atraktivan enterijer

Sonja je bila odgovorna za razvoj novog koncepta koji ne samo da će rešiti postojeće probleme, već će i uvesti u prostor modernu estetiku i funkcionalnost.

„Novi vlasnik je želeo da osveži prostor,“ rekla je, što je dovelo do njegove sveobuhvatne intervencije.

Dizajn je bio usmeren na stvaranje atraktivnog enterijera uz kombinaciju klasičnih i modernih elemenata.

U prizemlju kuća otkriva renovirani prostor sa kupatilom i ostavom integrisanim u sklopu stepeništa, nešto što prethodni plan nije uključivao. Dalje se nastavljaju dnevni boravak i trpezarija koji se spajaju se u jedan veliki prostor akcentovan rasvetom, umetničkim slikama, ali i kaminom kao fokus tačkom.

Dnevni boravak pre Foto: Gradnja.rs

*

Dnevni boravak posle Foto: Igor Conić

Tako je dnevni boravak postao srce kuće, gde su komade nameštaja poput sofe i lenjivca arhitektonski dizajnirani i izrađeni su po meri.

Kuhinja se odlikuje velikim kliznim vratima koja vode na terasu, predstavljajući značajnu promenu u odnosu na originalni dizajn. Svetao dizajn sa dinamičnim pločicama iznad radnih površina i bara daju dinamiku ovom prostoru.

U sklopu prizemlja se takođe nalazi i radni kutak sa prostranim garderoberom.

Spavaće sobe pre i posle

Na spratu su spavaće sobe u adaptiranom prostoru dobile posebnu pažnju. Sonja navodi: „Što se tiče dečijih soba, jedini uslov klijenata jeste bila sama boja prostorija.“

Osim toga, svaki element, uključujući krevete sa perivim štofom, dizajniran je da zadovolji i estetske i funkcionalne potrebe.

Pogledajte kako izgledaju spavaće sobe pre i posle.

Spavaća soba pre Foto: Gradnja.rs

*

Spavaća soba pre Foto: Gradnja.rs

*

Spavaća soba posle Foto: Igor Conić

*

Spavaća soba posle Foto: Igor Conić

Potkrovlje pre i posle

Potkrovlje pre Foto:Gradnja.rs

*

Potkrovlje posle Foto: Igor Conić

U potkrovlju je organizovan prostor za zabavu sa stonim fudbalom, video-igrama…

Kupatila pre i posle

Kupatilo pre Foto:Gradnja.rs

*

Kupatilo pre Foto:Gradnja.rs

Kupatila su osmišljena tako da imaju različit dizajn, ali ih spaja obilje prostora za odlaganje.

Kupatilo posle Foto: Igor Conić

*

Kupatilo posle Foto: Igor Conić

Đakuzi i kamin napolju

Što se tiče eksterijera, postavljena je nova fasada neutralnih nijansi i zamenjen je krovni pokrivač.

Kuća pre Foto:Gradnja.rs

*

Kuća posle Foto: Igor Conić

Intervencije su uključivale postavljanje nadstrešnice iznad đakuzija sa letvicama pod uglom što ne dopušta poglede iz susednih objekata. Osim toga, dodate su nove staze, a stare su obnovljene.

Takođe, bitan deo projekta jeste i sama nadstrešnica iznad trema koja ima zanimljivu geometriju koju je Sonja dobro iskoristila u praćenju i postavljanju spoljne rasvete.

Omiljeni kutak za sedenje nalazi se u uglu dvorišta koji je napravljen od blokova i obložen je keramikom. Preko su postavljena udobna sedalna mesta za uživanje i tokom dana i tokom noći kada atmosferi doprinosi otvoreni kamin.

Kutak za sedenje sa otvorenim kaminom Foto: Igor Conić

Projekat završen u rekordnom roku

Projekat je realizovan za samo šest meseci, što je impresivno s obzirom na obim radova i veličinu kuće. Sonja Brstina je uspela da završi projekat u rekordnom roku, pa je klijent mogao da se useli i uživa u novom ambijentu u mirnom kraju Novog Sada.

Pogledajte kako to sada izgleda:

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram