Pogledajte kako je vinogradarska kuća stara pola veka transformisana u jednu od najlepših vila Vojvodine

kuća transformacija vojvodina
Kuća u Vojvodini Foto: Relja Ivanić

Jedna stara vinogradarska kuća na Popovici kod Novog Sada oteta je od zaborava, potpuno je transformisana i dobila nov izgled.

Jedna tipična sremska vinogradarska kuća sazidana pre pola veka sada je dobila nov izgled, pa predstavlja pravi biser arhitekture na Fruškoj gori.

Izvedeno stanje Foto: Relja Ivanić

Ilja i Igor Mikitišin iz studija 4MIND, uz podršku Marine Isakov iz MVS PROJECT, stvorili su kuću koja predstavlja savršenu simbiozu stambenog objekta i okoline.

Izvedeno stanje Foto: Relja Ivanić

To je kuća koja spaja tradiciju i moderno, daje sve neophodno za moderan život, a opet ne narušava okoliš.

Izvedeno stanje Foto: Relja Ivanić

Igor Mikitišin kaže da su pažljivo posmatrali lokaciju i okruženje, a imperativ im je bio da očuvaju drveće, tj. zeleni fond, kao i da ambijentalnu celinu vinograda i vinarske atmosfere dodatno istaknu u prvi plan.

„Tražili smo materijal koji može da se nađe u okruženju Fruške gore. Stara kuća imala je stubove i pilastre u kamenu, a i zidanje nosećih zidova rađeno je u kamenu sa ispunama i ojačanjima od betona. Kamen koji je korišćen je ledinački. Nesrećna okolnost je bila što je taj kamenolom ugašen i tog kamena više nema u proizvodnji. Srećom na lokaciji se nalazio i komšijski podzid od rakovačkog kamena, ali sa tim prirodnim materijalom izuzetno je teško zidati precizno. Težak je za obradu i veoma čvrst, zato su se njime i zidale upravo međe i eventualno neki pomoćni objekti koji ne zahtevaju neku estetiku.“

Postojeće stanje Foto: Relja Ivanić

Tokom procesa kuća nastala 1978. godine doživela je ključne promene. Prvenstveno, njoj je izmenjena namena – od privremenog postala je stambeni objekat..

Postojeće stanje Foto: Relja Ivanić

Igor Mikitišin kaže i su uspeli da očuvaju autentičnost postojećeg vinskog podruma tokom rekonstrukcije.

Izvedeno stanje Foto: Relja Ivanić

„Podrumski deo objekta je od samog starta odredio pravac u kome se ide. Ceo proces mora da bude rekonstrukcija, a ne kompletno rušenje i izgradnja novog objekta. Podrum se nalazi ispod prilaznog puta, a i komšijski podzid leži na suterenskom zidu kuće, što su bile dve vrlo nepovoljne i komplikovane stvari koje su rešene uz dosta pažnje. Visina suterenske etaže nije se mogla menjati jer nije smeo da se dira prilazni put.

Izvedeno stanje Foto: Relja Ivanić

Glavna promena u suterenu bilo je mesto ulaza i na tom starom mestu se stvorio prostor za toalet. Ceo suteren je po principu open space koncepta i odličan je i za veća okupljanja i druženja. A baš to su klijenti želeli.

Izvedeno stanje Foto: Relja Ivanić

„Sprat, tj. prizemlje, kako smo ga mi krstili, pretrpelo je prilično velike promene. Umesto spoljnje lože ili natkrivene terase i sobe iz koje se ulazi u drugu sobu, gornji sprat sada ima dnevnu sobu, dve spavaće sobe, kupatilo, terasu, a sve je spojeno unutrašnjim stepenicama.

Izvedeno stanje Foto: Relja Ivanić

Posebno zanimljivo u svemu je to što je skoro ceo materijal sa porušenog sprata iskorišćen za gradnju septičkih jama, detalja u enterijeru podruma, doradu pomoćnih objekata, što pokazuje koliko reciklaža materijala može da bude korisna.

Izvedeno stanje Foto: Relja Ivanić

*

Izvedeno stanje Foto: Relja Ivanić

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram