Kuća s „nogama“ koja vas svuda prati

Foto:Shutterstock/Felix Mizioznikov

Krov kuće prekriven je s dvestotinak kvadratnih metara solarnih ploča koje proizvode dovoljno energije za sve eventualne potrebe.

Foto:Courtesy of Arkup/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Plutajuća vila Arkup prva je kuća-jahta na svetu. Reč je o luksuznoj vili koja može da plovi morem ili da stoji u mestu zahvaljujući četiri hidraulična stuba koji je podižu otprilike devet metara iznad vode.

Kuća-jahta ima maksimalnu brzinu od sedam čvorova te domet od 20 nautičkih milja.

Prekrivena je staklima – od poda do stropa – koja su toliko čvrsta da mogu izdržati uragan. Krov kuće je prekriven s dvestotinak kvadratnih metara solarnih ploča koje proizvode dovoljno energije za sve eventualne potrebe.

Povrh svega, kuća skuplja i kišnicu te je opremljena pročišćivačem za vodu.

Foto:Courtesy of Arkup/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Ova ekokuća delo je francuskih inženjera Derouina i Arnauda Lugeta, koji žive u Miamiju na Floridi. U njoj raspolažete s 400 kvadratnih metara životnog prostora, odnosno s četiri spavaće sobe, četiri kupaonice, dnevnom sobom, kuhinjom, kao i pomičnom terasom za sunčanje i uživanje na otvorenom.

Prodaje se po ceni od oko 5,5 miliona dolara, a u posljednje vreme promoviše se kao idealan smeštaj za samoizolaciju jer nudi sve pogodnosti za socijalno distanciranje od ostatka sveta usled pandemije koronavirusa.

Foto:Courtesy of Arkup/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Bonus video: Vetroparkovi: budućnost je u energiji vetra

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram