Kako smo u ruiniranoj zgradi napravili savršen stan od 60 kvadrata – sa sve dvorištem

Tako jednostavno, a tako genijalno.

Dvoje arhitekata iz Argentine uspeli su da u ruiniranoj zgradi naprave pravi mali dizajnerski raj. Njihov stan od 60 kvadrata je vrlo specifičan jer ima svojevrsni atrijum.

Stan se nalazi u Buenos Ajresu, a njih dvoje su ispričali kako je izgledao ceo proces.

„Volimo koncept atrijuma i želeli smo da stvorimo svoj. Sami smo napravili dom za nas. Poreklom smo iz vrlo hladnih predela i zato nam se mnogo sviđa ovaj otvoreni princip življenja“, kaže ovaj par entuzijasta.

I zaista, njihov dom deluje kao savršen spoj prirode i enterijera – otvori i veliki prozori su svuda, pa prostor diše na poseban način.

Kuća je prethodno bila deo većeg placa, a onda je četrdesetih godiana prošlog veka odvojena za manji porodični stan.

Oni su u originalnoj ruiniranoj građevini živeli 15 meseci dok nisu krenuli sa renoviranjem. Plan je bio da sve sobe budu okrenute ka otvorenom prostoru i da sve budu spojene bez pregrada. Usput su dodali međusprat za kancelariju i drugi sprat za kuhinju i trpezariju.

Sada se sa ulice kod njih ulazi u atrijum, pa u samu kuću. A taj ulazni deo je prava mala zen bašta sa biljkama i prostorom za odmaranje i čitanje. Odatle se direktno ulazi u dnevnu sobu koja je prostrana i odiše udobnošču.

Dalje se ide u spavaću sobu koja je prozorom spojena sa atrijumom. Zanimljivo je da je klupa iz tog dvorišta u donjem delu ujedno i komoda za odlaganje stvari u dnevnoj sobi. Dodatni šmek svemu daje udubljenje u zidu pored kreveta koje služi za držanje knjiga.

Tu nije kraj iznenađenjima – ispod stepenica koje vode na sprat je skiveno kupatilo, dok je s druge strane stepenica toalet za goste.

Stepenicama se ide do međuprostora gde je kancelarija, a dalje na spratu su kuhinja, trpezarija i terasa. Ceo zid je u ogromnim kliznim prozorima od poda do plafona, s pogledom na grad.

„Negujemo jednostavan stil u arhitekturi koji je ključan za manje prostore. Mali stanovi su budućnost i zato treba da budu kvalitetno uređeni i da život u njima bude lep kao u nekom većem“, poručuju.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram