Kako samostalno postavljati pločice u kupatilu

Foto:Shuttestock/Joe Hendrickson

Postavljanje pločica u kupatilu može biti zahtevan zadatak, ali uz prave alate i nekoliko korisnih saveta, možete uspešno postaviti pločice sami. Evo nekoliko koraka koje treba pratiti kako bi se postigao uspešan rezultat:

Pripremite površinu: Pre nego što počnete postavljati pločice, potrebno je pripremiti površinu. To znači ukloniti stare pločice, ako ih ima, izravnati površinu i ukloniti prljavštinu, masnoće i druge nečistoće. Obratite pažnju da je površina suva pre nego što počnete raditi.

Napravite plan postavljanja: Pre nego što počnete postavljati pločice, napravite plan kako ćete ih postaviti. Razmislite o uzorku, boji i rasporedu pločica kako bi se postigao željeni efekat. Takođe, pazite da imate dovoljno pločica da pokrijete celu površinu.

Pravilno izmerite i označite: Pre nego što počnete lepiti pločice, trebalo bi da pažljivo izmerite i označite mesto gde će svaka pločica biti postavljena. To vam omogućava da osigurate da su pločice ravne i poravnate. Upotrebite nivo ili drugi alat za proveru ravni.

Mešajte lepak prema uputstvima: Kada ste spremni za postavljanje pločica, pažljivo pročitajte uputstva na lepkom za pločice. Mešajte lepak u skladu sa uputstvima proizvođača. Nemojte koristiti previše lepka, jer će se to odraziti na kvalitetu postavljanja pločica.

Počnite lepiti pločice: Kada je lepak spreman, počnite lepiti pločice. Uverite se da ste ih postavili na pravom mestu i poravnate. Koristite plastičnu lopaticu da biste nanosili lepak, i zatim pritisnite pločice ravnomerno i čvrsto na površinu.

Popunite praznine: Nakon što ste postavili sve pločice, treba da ostavite lepak da se osuši pre nego što popunite praznine. Koristite fug masu da biste popunili praznine između pločica. Pazite da očistite višak fuge dok je još vlažna.

Završni radovi: Nakon što se fug masa osuši, treba da očistite površinu pločica. Zatim možete instalirati dodatne elemente poput lajsni ili ukrasnih elemenata kako biste dobili željeni izgled. Takođe, možda ćete želeti da zaptite ivice pločica silikonskim kitom kako biste sprečili prodor vode ispod pločica.

Kako odabrati dobar lepak za keramiku

Kada birate lepak za keramičke pločice, postoji nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir kako biste izabrali dobar lepak koji će zadovoljiti vaše potrebe. Evo nekoliko saveta:

Tip podloge: Prvo što treba uzeti u obzir je tip podloge na koju želite da postavite keramičke pločice. Na primer, ako želite da postavite pločice na zid od gips ploča, trebalo bi da izaberete lepak koji je pogodan za tu vrstu podloge.

Vrsta keramike: Postoji mnogo vrsta keramičkih pločica, a svaka od njih zahteva drugačiji lepak. Na primer, pločice od prirodnog kamena, kao što su mermer i granit, zahtevaju drugačiji lepak od klasičnih keramičkih pločica. Uvek proverite da li je lepak koji odabirete pogodan za vrstu keramike koju koristite.

Debljina pločica: Debljina pločica takođe utiče na odabir lepka. Tanke pločice zahtevaju drugačiji lepak od debljih pločica. Proverite preporuke proizvođača lepka kako biste bili sigurni da koristite odgovarajući lepak za debljinu pločica.

Uslovi okoline: Okolina u kojoj postavljate pločice takođe može uticati na izbor lepka. Na primer, ako postavljate pločice u području s visokom vlagom, poput kupatila ili kuhinje, treba da izaberete lepak koji je otporan na vlagu i plesan.

Kvalitet lepka: Kvalitet lepka igra veliku ulogu u uspešnosti postavljanja keramičkih pločica. Birajte lepak renomiranih proizvođača i birajte one koji su sertifikovani i testirani kako bi se osiguralo da će dati dobar rezultat.

Radna temperatura: Radna temperatura takođe može uticati na izbor lepka. Ako radite na niskim temperaturama, potražite lepak koji je pogodan za hladnije uslove. S druge strane, ako radite na visokim temperaturama, izaberite lepak koji će se dobro držati i neće se topiti.

Uvek pažljivo pročitajte uputstva proizvođača lepka i pratite ih pažljivo kako biste postigli najbolje rezultate. Takođe, nemojte štedeti na lepku, jer korišćenje lošeg lepka može dovesti do neuspeha postavljanja pločica.

Napomena: Postavljanje pločica zahteva određeno znanje i veštinu, i ukoliko se niste već susreli sa ovim poslom, preporučujemo vam da potražite pomoć stručnjaka. Ako se odlučite da sami postavljate pločice, budite strpljivi i pažljivi, i ne ustručavajte se da tražite savet ili pomoć ako niste sigurni u postupak. Srećno samostalno postavljanje pločica u vašem kupatilu!