Kako sačuvati jelku od prikradanja mačke?

Foto: Shutterstock

Ko god je imao priliku da pokuša, zna da mačka i ukrasi u istoj kući ne idu baš zajedno. Razlog je taj što ovaj ljubimac okružen balonima i svetlucavim kuglama i venčićima, uživa u igranju i neumornim pokušajima da ih obori, uz rizik da i samo drvo padne na nju.

Naravno, možete se odlučiti za prirodni sprej kupljen u prodavnici za kućne ljubimce, ali to najčešće nije dovoljno. Na kraju se morate naoružati zdravim strpljenjem da jelku svaki put dovedete u red. Ili jednostavno pronaći alternative, odnosno trikove kako se ne odreći ukrasa čak i ako imate mačku kod kuće. Krenimo…

Izbegavajte kugle

U razmatranje dolaze svećice, mašnice i možda poneka fotografija. No, važno je obratiti pažnju i na odabir jelke, koja ne bi trebalo da bude visoka. Na sreću, postoje i papirni ukrasi, koji čak i ako padnu ne proizvode neprijatnu buku, ne odskaču i ne mogu da se razbiju. Možda niste znali ovo – miris pomorandže odbija mačke, pa se možete poslužiti korom, čime postižete 2 u 1 efekat, piše City magazine.

Iskoristite drvce u saksiji

Ako malo stablo, ne duže od jednog metra, zadovoljava vaše potrebe, možete ga zasaditi, a zatim smestiti na sto. Vaša mačka bi imala poteškoće da mu se približi, ali savet za kugle ostaje. U slučaju da baš ne možete da odolite, stavite ih na vrh, sve dok nisu od stakla ili drugog materijala koji se može slomiti i povrediti vašeg četvoronožnog prijatelja.

Okačite jelku na plafon

Verujemo da zvuči neverovatno, ali postoji i ova opcija, pod uslovom da je dobro pričvršćena. Postoji čak i u prodaji na platformi Amazon, kao i ugaona jelka, za koju važe ista pravila za kugle, ali ju je potrebno fiksirati.

Kupite jelkicu konusnog oblika

To je neka vrsta božićnog korneta, bez kuglica, ali sa sijalicama. Poput prethodne stavke na listi, možete je pronaći u prodaji. To je sredina između bogato ukrašene jelke i one koja, u suštini, nije ni zelena. Više podseća na figuricu ili zidnu dekoraciju.

Odaberite zidnu jelku

Ona se pričvrsti i ukrasi LED ili običnim sijalicama, koja kada se uključe stvaraju magiju u domu. Pritom, potrebno je izbegavati zlatne i srebrne ukrase, koji privlače mačke. Ukoliko vam je ova ideja primamljiva, potražite je u specijalizovanim radnjama.

***

BONUS VIDEO: Trikovi za punđu

 

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram