Kako da urediš dom u stilu ludih sedamsedetih koje su ovogodišnji trend

dizajn enterijera
Foto: Olena Ivanova / Panthermedia / Profimedia

Vreme je za smele boje.

Era disko klubova i boho stila postala je inspiracija u različitim aspektima života, pogotovo u modi. Sada su sedamdesete godine ponovo pronašle svoj put i u sferu dizajna enterijera. Brojni dizajneri inspiraciju crpe upravo iz ovih vremena koja su označila veliki prijelaz od minimalističkog uređenja prema eklektičnom stilu koji izgleda savršeno. Spoj zemljanih boja i šarenih detalja ponovo je pronašao svoj put u domove širom sveta.

Sedamdesete su bile decenija promena i revolucija u svetu dizajna enterijera. Ovo doba donelo je hrabar i jedinstven pristup uređenju koji je ostavio trajan uticaj na industriju. Stil uređenja u sedamdesetima bio je usmeren na prihvatanje odvažnih i živih boja, geometrijskih dezena i mešavine tekstura i materijala, piše journal.hr.

Kako uneti duh sedamdesetih u svoj dom

Enterijeri inspirirani sedamdesetim godinama mogu se veoma lako postići. Već uklapanje nekoliko detalja koji odskaču šarenilom i boho stilom postići će efekt podizanja cele prostorije. U tome vam ponekad najviše mogu pomoći prostirke. Najpopularnije su one u boho stilu s resicama i šarene koji odskaču bojama i dezenima. Pletene korpe, taburei, stočići – sve to je veoma jednostavno uklopiti u svaku prostoriju, a prirodni materijali definitivno će odavati utisak smirenog enterijera u kojem se možete opustiti.

Upravo je povratak prirodnih materijala kao drvenih greda, masivnog parketa i drvene stolarije ono što bi se moglo najviše okarakterisati kao povratak sedamdesetih godina, ali i povratak prirodi. Upravo to je i bila jedna od popularnijih filozofija tog vremena.

Boje inspirisane prirodom

Jedna od najistaknutijih karakteristika stila uređenja sedamdesetih bila je njegova upotreba hrabrih i živih boja. Paleta boja ovog doba bila je inspirisana prirodom, a zemljani tonovi poput avokado zelene, vibrantne narandžaste i boje senfa bili su popularni izbori. Svetlije boje poput električno plave, roze i svetlocrvene takođe su se često koristile za dodavanje osećaja uzbuđenja i energije u unutrašnje prostore.

Geometrijski dezeni i namještaj jedinstvenog oblika

Geometrijski dezeni bili su još jedan elemenat koji je definisao stil uređenja sedamdesetih. Cik-cak pruge i apstraktni dizajni često su se koristili za tapete, presvlake i druge ukrase. Ova geometrijska tema prenesena je i na dizajn nameštaja, s mnogim komadima sa zakrivljenim linijama i jedinstvenim oblicima koji su unutrašnjim prostorima dodali osećaj hirovitosti i razigranosti.

Prirodni materijali

Sedamdesete su takođe bile decenija koja je prihvatila mešavinu tekstura i materijala u dizajnu enterijera. Dlakavi tepisi bili su popularan izbor za podove, dodajući prostoriji ugodan i taktilan elemenat. Prirodni materijali kao što su drvo, pruće i ratan često su korišćeni u dizajnu nameštaja, dajući osećaj topline i udobnosti. Postojao je i trend korišćenja metalnih materijala poput mesinga i hroma za dodavanje daška glamura i sofisticiranosti unutrašnjosti.

Moderni materijali sedamdesetih godina bili su, baš kao i danas, metali zlatnog i srebrnog sjaja, drvo, koža i staklo, posebno ručno obrađeno, zemljane boje i povratak terakote nakon dugo vremena, sve to nešto govori. Sve te sitnice simbolišu želju za povratkom prirodi.

Zelena oaza u domu

Uz korišćenje hrabrih boja i tekstura, sedamdesete su takođe stavile snažan naglasak na ugradnju prirodnih elemenata u unuttrašnje prostore. To je uključivalo korišćenje biljaka i cveća kao ukrasnih naglasaka i integraciju prirodnih materijala poput kamena i drveta u uređenju prostora. Ovaj fokus na prirodu odražava rastuće zanimanje za zaštitu okoline i održivost koje je uzimalo maha tokom tog razdoblja, a sve češće uzima maha i u današnjem vremenu. Stoga ne čudi što polako ponovo prihvatamo stil sedamdesetih u uređenju enterijera.

Zašto baš sedamdesete

Stručnjaci za dizajn enterijera imaju i objašnjenje zašto se trend koji je obeležio sedamdesete godine vratio na velika vrata kad je dizajn u pitanju. Budući da smo poslednje dve godine iskusili svet i ograničenja kakve pre nismo mogli ni da zamislimo, mnogi su počeli da provode mnogo više vremena u svoja četiri zida. Tada se više i razmišljalo o tome kako prostor u kojem odjednom provodimo toliko vremena može učiniti ugodnijim i umirujućim.

Odgovor je bio upravo trend uređenja koji je vladao sedamdesetih. Iako se na prvi pogled može učiniti pomalo eklektičnim, činjenica je da je svaki detalj u ovom tipu uređenja enterijera zamišljen kako bi prostor bio udoban. A to je ono čemu su ljudi počeli da teže kada je dom u pitanju.

Sve u svemu, stil uređenja sedamdesetih bio je jedinstveno i uzbudljivo vreme u dizajnu enterijera. Svojom hrabrom upotrebom boja, geometrijskih dezena i mešavinom tekstura i materijala, ovo doba je unelo svežu i razigranu energiju u unuttrašnje prostore koja i danas odjekuje među dizajnerima i vlasnicima kuća.

BONUS VIDEO: Boemski salonac u kojem je uhvaćen stari duh Zemuna

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram