Čudo arhitekture na Homoljskim planinama: Tajna neobične kuće iz spota Seke Aleksić

Foto: Printscreen YouTube/Seka Aleksić

Ljubica Arsić i Daniel Fuchs stoje iza genijalne planinske kuće.

Seka Aleksić objavila je spot za pesmu „Emotivno nedostupan“, a anonimni arhitekta je na Tviteru objavio zanimljivosti o kući u kojoj je sniman Sekin video.

U pitanju je građevina na Homoljskim planinama, čiji su autori arhitetke Ljubica Arsić i Daniel Fuchs.

Prenosimo objavu u celosti:

„Spot kreće prikazom izdužene strukturalne građevine specifičnog oblikovanja koja izranja iz pejzaža Homoljskih planina, čiji je skelet napravljen od drvenih nosača, dok je osnovni materijal ispune punih masivnih delova bila – industrijska konoplja.

Foto: Printscreen YouTube/Seka Aleksić

Autori projekta Ljubica Arsić i Daniel Fuchs projektovali su objekat za privremeni boravak u prirodi primenjujući industrijsku konoplju u kombinaciji sa krečom i vodom za izlivanje zidova, koji imaju izuzetne termalne i higroskopske karakteristike.

Naime, zid od industrijske konoplje doprinosi velikom procentu uštede energije (do 80%) i predstavlja netoksičan materijal, čija je proizvodnja i primena zdrava kako za životnu sredinu, tako i za korisnike prostora.

Još jedna važna karakteristika je da potpomaže održavanju optimalne vlažnosti vazduha u unutrašnjim prostorijama, jer zbog svoje poroznosti i samog materijala, ovi zidovi upijaju višak vlage, a uz sve to imaju odličnu zvučnu izolaciju.

Kuća od 260 m2 predstavlja prvi ovakav projekat realizovan u Srbiji, a svojom orijentacijom, sklopom u vidu saća i velikim prozorskim površinama gradi poseban odnos prema okruženju i direktno komunicira sa zatečenim prirodnim kontekstom. Održivost objekta ogleda se i u sistemu za prikupljanje kišnice, organskog otpada i prečišćavanju otpadnih voda, a uz to postoji i staklenik za uzgajanje povrća i začinskog bilja.

Na kraju, o značaju ove kuće govori činjenica da su autori Ljubica Arsić i Daniel Fuchs dobili Grand Prix Salona arhitekture u Beogradu za 2022. godinu, najznačajnije manifestacije za promociju arhitekture i građene sredine u našoj zemlji“, piše arhitekta.

***
BONUS VIDEO: Manastir Meteori

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram