Kako da sami uzgojite biljku koja je najlepši ukras za dom

Foto:shutterstock

Sigurno ste i vi primetili raskošnu pampas travu, koja je postala tražen detalj za uređenje doma. Ukoliko imate dvorište, ovu neobičnu biljku možete sami da uzgojite.

Poslednjih godina slike enterijera nezamislive su bez jednog prirodnog detalja – pampas trave, piše Living.hr.

Ovaj rod golemih zimzelenih trajnica ukrasnih trava čini oko 20 vrsta, čije je prirodno stanište Južna Amerika i Novi Zeland.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Flor de Luna (@flordelunaofficial)


Lišće je dugačko i zašiljeno na krajevima, hrapave teksture i plavkasto zelene boje, a visoke stabljike su poput trske na kojima se nalaze klasovi. Nose dugačke plodove belih, srebrnastih ili ružičastih semenki.

Nekoliko većih južnoameričkih vrsta poznate su kao pampas trava, a ime su dobile od španske reči cortadera zbog svojih zašiljenih listova. Vrlo su izražajnog, ornamentalnog izgleda iako je njihova uptreba u dvorištu sve ređa jer ih je teško održavati (uzgajati).

U zemljama umerene klime s obilnim padavinama upotrebljavaju se za ekološki način plevljenja, jer bez ljudske intervencije iskorenjuju domaću vegetaciju.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Toria Bennett (@bennetttoria)

Dobro uspevaju na otvorenim sunčanim položajima u gotovo svakom tlu koje je umereno vlažno. Podnosi izloženost jakim vetrovima i mrazu.

Krajem jeseni potrebno je odrezati pupoljke, a početkom proleća odrezati ili spaliti suve listove.

***

Bonus video: Najskuplji med na svetu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram