Kako da neguješ i čime da hraniš pronađenog ježa

jež
Foto: Shutterstock

Evropski jež koji počinje da se budi iz zimskog sna je divlja i zaštićena životinja, pa ga nije moguće pretvoriti u kućnog ljubimca.

Međutim, može se dogoditi da ga nađete u vrtu upravo zato što ježevi vole da naprave svoja skrovišta pod travom i lišćem, piše sajt hr.maisonjardin.net.

Krenimo redom. Ako se čini da je jež kojeg ste pronašli dobrog zdravlja, preporučljivo je pustiti ga da živi mirno, a da se ne naviknete na primanje vode i hrane, imajući na umu da je divlji i da će zasigurno znati samostalno postupati.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ako se pak jež čini povređenim, potrebno ga je poveriti na čuvanje centru za oporavak divljih životinja, sigurno će vam šumari ili lokalna policija dati podatke o onome koji vam je najbliži. U međuvremenu se može pružiti prva pomoć. Da vidimo kako.

Pre svega, morate ga uzeti nežno i sa rukavicama, staviti u kutiju s bocom s vrućom vodom da vratite telesnu temperaturu. Zatim se mora ostaviti u mraku bez primene hrane ili lekova, osim ako se ne kontaktira veterinar.

Nakon što je izbegao rizik od hlađenja, mora biti ostavljen sam, na mestu gde ga niko neće ometati, posebno deca koja bi ga, ako bi bila znatiželjna, mogla povrediti. Kutija ne sme imati ništa na dnu, možete upotrebiti kuhinjski papir, tako da će, ako jež krvari , biti lako saznati.

Veterinar će vam reći čime da ih hranite, ali u osnovi su mesožderi.

Druga važna stvar je utvrditi u koje doba dana jež je pronađen. Te divlje životinje žive noću, pa ako ih vidite danju, to je već nagoveštaj da nešto nije u redu. Tako može biti da je bolestan ili povređen.

Ako je rana stara, jež ispušta truli miris i često ima larve i muve na rani ili čak na telu .

Ukratko, ježu treba pomoći kad je:

• povređen
• pogođen krpeljima i buvama
• bolestan (ako se vidi kako tetura ili vuče)
• siroče luta u potrazi za majkom

I opet, kad se nađe tokom dana ili na mestima koja mogu predstavljati ozbiljnu opasnost , poput prometnih ulica.

Šta ne treba raditi kad nađeš ježa

Ne smemo da ga hranimo mlekom bilo koje vrste, kao ni svim derivatima, niti bademima koji su otrovni za uvojke, niti lešnicima zbog rizika od gušenja.

Ako u vašem vrtu živi jež

Čist i uredan vrt verovatno neće biti idealan dom za ježa, ali ako se dogodi da se neko izgubi u vašem, ostavite ga na miru i stavite grančice i lišće u ugao, kako bi mogao sagraditi brlog.

Bitno je ne koristiti herbicide koji slabe njihov imunološki sastav, ako u vrtu nema pristupa vodi, ne zaboravite staviti nisku posudu, ježevi puno piju.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram