Kako da dvosoban stan izgleda luksuzno? Dom ovog ahitekte je čaroban primer

Foto: Wim Wiskerke / Alamy / Alamy / Profimedia

Arhitekta Nikolas Pots pretvorio je svaki kutak svog gradskog stana u prostor koji izgleda raskošno, ali toplo.

Istina, 88 kvadrata nije najmanji stan koji možete zamisliti, ali ne radi se ni o prostranoj kući kakva se obično povezuje sa arhitektama.

Ipak, renoviranje doma Nikolasa Potsa, osnivača arhitektonskog studija Nicholas G Potts u Vašingtonu je bilo dosta veliki zalogaj.

Umesto da ruši zidove da bi proširio prostor, on ih je dodavao. Stvorio je umirujuću atmosferu uz pomoć zaobljenih uglova i luksuznih detalja poput kamina od crvenog mermera.

„Ovaj stan je prvobitno sagrađen 1925. godine, ali je u velikoj meri lišen svog karaktera zbog loše osmišljenog otvorenog plana čiji je efekat bio da se mali stan čini i malim i haotičnim. Umesto da uvedemo nešto što je izgledalo potpuno novo, mislili smo na ovu renovaciju kao način da je vratimo u idealno stanje, zasnovano na diskretnim i proporcionalnim prostorijama“, rekao je Nikolas.

Kuhinja

Elementi kuhinje su smešteni na punu visinu zida i svi su u istoj nijansi, a uvođenje radne površine i dela zida koji se naslanja na nju u istom materijalu (efekat glatkog kamena sa šarom), čini da kuhinja deluje veće nego što jeste. U kuhinji čak i ćilim igra svoju ulogu, jer daje toplinu celom prostoru.

Dnevna soba

„U dnevnoj sobi je ranije nedostajao centralni element, a dodavanje kamina je bilo baš to – premeštanje fokusa na taj zid “, kaže Nikolas.

Sofa je dizajnirana 1928. a kao kontrastni, moderni element celoj prostoriji, Pots ubacuje rasvetu savremenog dizajna.

Radna soba

Druga spavaća soba u stanu pretvorena je u radnu prostoriju i biblioteku. Lebdeći sistem konzolnih polica počinje 35 cm iznad poda kako bi prostor prodisao.

Trpezarija

Bidermajer trpezarijski sto i rasveta Michael Anastassiades dele isti DNK.

Upotreba čistih oblika, bogatih materijala i prigušenog klasicizma premošćuje 200 godina razlike u godinama stola i rasvete.

Spavaća soba

Sve u ovoj modernoj spavaćoj sobi, od zidova do ukrasa i plafona, je u istoj nijansi.

„Želeli smo da uravnotežimo nivoe svetlosti ove sobe, koja ima najviše dnevnog svetla u stanu, sa svojom funkcijom spavaće sobe, koja želi najmanju količinu direktne sunčeve svetlost“, rekao je Nikolas.

Kupatilo

U moderno kupatilo vas uvodi mural, a sve je pretvoreno u raskošan i dramatičan prostor.

„Laž je da svaki mali prostor treba da učinite belim da bi delovao veće i svetlije (šta god to zapravo značilo). Ipak, svetle boje, po svojoj prirodi, ističu svaki ugao i senku. Džinovski uzorak mermera Calacatta Viola koji smo koristili u kupatilu ima suprotan efekat: površine zidova, a ne uglovi, privlače pažnju vašem oku, i iako naravno znate da je prostorija mala, uglovi se povlače i vaša percepcija granica prostorije nestaje. Veliki deo ovog stana je zapravo priča o vizualnoj spretnosti, a kupatilo je vrhunac toga.“

***

Bonus video: Boemski salonac u kojem je uhvaćen stari duh Zemuna

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram