Dizajnerka Tijana pretvorila je stari stan na Banovom brdu u modernu oazu

Foto: Tijana Lalović

Elegantno i vanvremenski.

Dizajnerka enterijera Tijana Lalović je renovirala prostrani stan na Banovom brdu i stvorila elegantnu porodičnu oazu, u čijem je srcu stari kamin, koji je dobio novo ruho.

„Klijenti su imali ideju da renoviraju stan i dobiju elegantan, moderan izgled, a da to opet bude ušuškano, da ne bude neki preterani minimalizam. Dogovorili smo se oko kolorita i materijala, a nakon toga krenuli u transformaciju“, govori Tijana za Zadovoljna.rs.

Dizajnerka nas je provela kroz čitav proces i dala nam neke korisne savete za lepši dom.

Foto: Tijana Lalović

Stan na Banovom brdu ima oko 90 kvadrata i dve etaže – prvu čine dnevna soba, kuhinja, kupatilo i terasa. Taj donji deo je Tijana otvorila u „open space“. A gore su tri spavaće sobe i kupatilo, priča nam.

„Prva stavka u renoviranju je uvek rušenje – kompletno ljuštenje prostora. Nakon toga kreće izvođenje radova. To su neke faze koje prate tok renoviranja – prvo idu grubi radovi, pa dolazi šminka nameštajem, što je zapravo najdelikatniji deo posla“, kaže.

Pogledajte kako je proces izgledao:

Donji deo stana, u kojem se provodi najviše vremena, okupan je u boje drveta, a materijali su klasični i vanvremenski.

„Klijenti su imali zahtev da kamin koji je već postojao ostane, samo da ga modernizujemo, da ga ‘smirimo’ i da ne bude lučki. Cela kompozicija dnevne sobe i trepezarije je orijentisana ka kaminu, on je centralni deo. Zahtev je bio i da postoji veliki trepezarijski sto za osam osoba, kao i kuhinja koja ima dosta mesta za skladištenje“, kaže Tijana.

Foto: Tijana Lalović
Foto: Tijana Lalović

Nameštaj je rađen po meri i uglavnom je replika dizajnerskog nameštaja. Ugaona garnitura je Catra, isto je rađena po meri.

„Kolorit drveta mnogima prija. Ovde je u pitanju hrast, koji je bajcovan u lešnik boju. Deluje kao orah, ali tekstura hrasta je drugačija – za neke blaže varijante mi je bolji, jer je orah dosta napadan. Da bismo umirili šare, korsitimo hrast koji bajcujemo u boju po želji“, savetuje Tijana.

Foto: Tijana Lalović

Plafoni su bili kritična stavka, kao i tepisi, otkriva dizajnerka enterijera.

„Plafoni jer je u pitanju stara gradnja, ali smo ih spustili i igrali se sa dodatnim osvetljenjem, kao i magnetik šinama koje su sad aktuelne. Tepisi su ozbiljan problem za velike kvadrature, jer kod nas ne mogu da se nađu tepisi većih dimenzija. Imate opciju da naručite etisone koji se seku po metraži. Zavese su radili Mara Home po meri“, kaže Tijana.

Ona je imala i jako zanimljive uvide kad je reč o zavesama, koje su često potcenjen element prostora.

„Treba se držati jednostavne, mlečno bele boje, a za materijal imate dve opcije. Jedna je da birate nešto što vuče na prirodan izgled, tkanje koje podseća na lan, a druga je da birate nešto što izgleda kao organdin ili markizet, što je elegantnije. Treba da znate i koliko prostor dozvoljava svetlosti da uđe u stan, jer što je više osvetljen, imate mogućnost da stavite gušće tkanje zavesa, a što je manje, onda zavese mogu biti tanje. Nikada ne bih stavljala drapere u dnevnu sobu, jer znaju da zatvore prostor, pa ako želite otvoreniji izgled, treba ih izbegavati“, iskrena je Tijana.

Foto: Tijana Lalović

U otvorenom konceptu stana, kuhinja takođe zauzima važno mesto i bojama prati ostatak dnevnog dela.

„Radne ploče kuhinje su od kvarca, u koji se kunem. A okolo je keramička ploča koja je imitacija mermera, koju sad svi stavljaju, jer mermer nije praktičan, keramika je otpornija. Kuhinja je velika jer su klijenti želeli da imaju što više radne površine, ali i dovoljno svetla, bez gušenja visećim elementima. Orijentisana je ka prozorima iz tog razloga“, objasnila je Tijana.

Foto: Tijana Lalović
Foto: Tijana Lalović
Foto: Tijana Lalović

Najzad, ako vam se dopada ovakva estetika prostora, dizajnerka ukazuje na šta obratiti pažnju.

„Važna je usaglašenost u koloritu i materijalima, ali je to sve individualno, svako može da doda svoj pečat naknadno. Ali kako bi prostor bio elegantan, treba sve da bude svedeno i da ‘teče’ kroz stan – ovde je to kolorit koji se povezuje s kuhinjom, dnevnom sobom i trepezarijom“, zaključuje Tijana Lalović.

***

BONUS VIDEO: Transformacija stana u centru Beograda

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram