Kad razmišljate o boji zidova u stanu, pogledajte ovu sliku koja štedi pare i živce

Chuvashov Maxim / ImageSource / Profimedia

Sitnice koje menjaju sve.

Boja je moćna stvar. Kada se koristi strateški, pravi odabir nijanse za vaše zidove može promeniti veličinu i oblik sobe. Raspored boja i tekstura menja perspektivu o prostoriji bez menjanja dimenzija sobe. Nema potrebe da rušite zidove ili dodajete pregradne – jednostavno naučite kako boja utiče na veličinu i oblik sobe i uštedite i vreme i novac.

Krečenje nije uvek jednostavno, pored toga što nosi sa sobom mnogo nereda i posla, pravi ili pogrešan odabir boje može potpuno da izmeni izgled vaših prostorija.  A pogledajte i kako to izgleda

Kako učiniti da soba izgleda veća

Svetlije boje

Najosnovniji način da vidite kako boja utiče na veličinu i oblik sobe je izbor boje. Svetlije boje mogu učiniti da sobe izgledaju prostranije. Zato za male prostorije kao što su hodnici, kupatila ili spavaće sobe, izaberite svetlije boje poput sive, bele, bež, smeđe ili pastelnih nijansi.

Produžite sobu

Poigravanje sa zidovima koje odlučite da okrečite, može prividno produžiti veličinu sobe. Ako želite da prostor izgleda duže i veće, odaberite jednu boju za plafon i zid u dubini.

Druga metoda je da koristite svetle gipsane ploče. Što je tamnija boja iznad njih, to će soba izgledati produženije.

Proširite sobu

Ako želite da soba izgleda šire, ostavite lajsne u svetlijoj boji, kao i plafon. Dok bi zidove tada trebalo ofarbati u nešto tamnije.

Podignite plafone

Ako vaša soba ima niske plafone, ali njihovo podizanje nije opcija, boja može pomoći. Ako zidove obojite u tamniju nijansu, a zatim obojite plafon u svetliju boju, to može dati efekat da su plafoni viši.

Istaknite oblast

Najbolji način da skrenete pažnju na određenu oblast sobe je boja. Na primer, ako želite da istaknete jedan zid, obojite taj zid svetlijom bojom od ostalih zidova i plafona. Oči će prirodno gravitirati prema svetlijoj boji i ona će postati centralna tačka sobe.

Kako da soba izgleda manja

Tamnije boje

Tamnije boje će učiniti da svaka soba izgleda zatvorenije i manje. Ali zapamtite da osvetljenje takođe utiče na to kako tamnije boje izgledaju u prostoriji. U većim prostorijama slobodno eksperimentišite sa tamnijim bojama i zidovima.

Skratite sobu

Ako stavite akcenat na zid u dubini sobe i obojite ga drugom bojom od ostalih zidova, soba će izgledati kraće.

Suzite sobu

Ako imate široku sobu za koju želite da izgleda uža, obojite plafon i duboki zid svetlijom bojom. Da biste stvorili efekat sužavanja, obojite druga dva susedna zida tamnijom bojom. Ovo pomaže da se soba zatvori i da izgleda uže nego što zaista jeste.

Spustite plafone

Ako želite da soba izgleda kao da su plafoni niži nego što jesu, neka boja plafona bude tamnija od boje zidova.

Na kraju, ako ipak niste sigurni koja opcija bi vam najviše odgovarala, uvek se može obratiti dizajnerima enterijera ili farbarima koji vam mogu pomoću pri ovoj odluci.

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram