Jovana Kostić je specijalistkinja za krečenje, a ovo je njen izbor najlepših boja koje će vladati u 2024.

Jovana Kostić je specijalistkinja za krečenje Foto: Shutterstock: Instagram/studiotackica

Sa Jovanom Kostić smo pričali o tome koliko košta krečenje u varijanti uradi sam, na šta treba da obratite pažnju pre nego što izaberete boju, kao i koje nijanse zidova su ove godine u trendu

Jovana Kostić se bavi kreativnim „uradi sam“ projektima, savetima o bojama i tehnikama farbanja, a na svom Instagram profilu Studio Tačkica daje besplatne savete o krečenju, farbama, bojama, ali promoviše i kreativne zajednice. Jovana smatra da je život previše kratak da bismo krečili stalno u belo ili bež. Pitali smo je šta su noviteti kada je reč o krečenju i popularnim stilovima u enterijeru.

„Već duži niz godina na tržištu postoje boje za krečenje koje se dele na: poludisperziju, punu disperziju i akrilne i tu nemamo značajnih promena. Ono što sam mogla da primetim po društvenim mrežama je da se tapete vraćaju na velika vrata jer odaju moderan utisak, posebno ako se kombinuju sa malo jačim bojama da dobijemo kontrast. Tu su i nezaobilazni čuveni ‘kapućino’ tonovi koje svako vidi drugačije. A takođe se mušterije sve više odlučuju za upadljive boje za zidove, što mene vrlo raduje, jer ja volim kada postoje boje u domu. Ipak, u 2024. godini, očekujemo da će u enterijeru biti popularne smirene, prirodne boje poput zemljanih tonova, nijansi sive, plavo-zelene boje, kao i pastelnih nijansi koje stvaraju opuštajuću atmosferu. Nežni tonovi će se kombinovati sa snažnijim akcentima, poput toplih tonova terakote ili senf žute“, kaže Jovana Kostić za naš portal.

A ako već govorimo o „umivanju“ prostora u kojem živimo, neizbežna je i ona dilema koja nas često muči – kako da izračunamo koliko će nas koštati krečenje ako radimo sami, a koliko ukoliko angažujemo molera.

„Neophodno je znati površinu zidova koji se kreče. Kada mušterija spremna dođe u farbaru po boju sa jasnim merama zidova koji se kreče, vrlo lako može da se preračuna i koliko će ga koštati boja. Cene zavise od vrste baze sa kojom se kreče zidovi kao i od toga da li želimo da su zidovi beli ili u boji.

Na primer – zid od 22m2 želimo da okrečimo u belo. Kantica bele boje za tu kvadraturu koštaće oko 600 din (najjeftinija varijanta, poludisperzija) ili recimo 2.800 din (skuplja varijanta, akrilna boja, vodoperiva). Na te cene potrebno je dodati i alat, ukoliko nemate baš ništa kod sebe. Recimo da je to još 1.600 din.

Što se tiče stručnjaka, oni na cenu materijala dodaju cenu za svoj rad. Na formiranje cena utiču mnogi faktori. Da li se samo kreči ili se i gletuje, da li se radi poludisperzijom ili se radi akrilnom bojom. Da li će zidovi biti beli ili u boji i tao dalje“, otkriva nam Jovana.

A kada birate boju najvažnije je da obratite pažnju na podton.

„Od podtona (topao/hladan) zavisi kako će vam se boja prikazivati na zidu. Važno je i razmisliti na koliko godina želite ponovo da krečite, pa na osnovu toga birate i osnovu boje. Ako planirate za recimo dve godine sve da krečite ponovo i obična poludisperzija će biti sasvim dovoljna“ priča Jovana.

Ukoliko ipak odlučite da krečite sami, jako je važno da dobro pripremite zidove.

„Važno je obratiti pažnju na pripremu zidova. Posebno ukoliko želimo tamnije tonove na zidu. Podloga pre krečenja je nešto što u 90 odsto slučajeva preporučujemo jer ona blokira staru boju, ‘hrani’ zidove, a nova boja mnogo lepše izgleda nakon nje. Važno je opustiti ruku prilikom krečenja valjkom, jer svako dodatno utrljavanje boje ‘za svaki slučaj’ nije dobro zbog izbijanja fleka“, zaključuje Jovana Kostić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram