Indijansko pero (sanseverija): Vodič za uzgoj i negu

Indijansko pero
Indijansko pero

Egzotična, dekorativna i jedostavna za održavanje. Tako bi se ukratko mogla opisati biljka sanseverija, poznata i pod nazivom indijansko pero ili svekrvin jezik ili sabljica ili zmijin jezik…

Šta je sanseverija?

Indijansko pero ili sanseverija je zimzelena, višegodišnja biljka koja potiče iz stepskih područja Afrike, Madagaskara i južne Azije. U Evropu stiže u 18. veku, a ime je dobila po italijanskom plemiću Raimondu di Sangrou, princa od Sanseviera. Latinsko ime ove biljke je Dracaena trifasciata.

Današnju popularnost ova biljka duguje činjenici da je jako otporna na uslove na koje druge sobne biljke nisu i ne zahteva veliku umešnost ili angažovanje kada je održavanje u pitanju. Takođe, vrlo je dekorativna pa je čest izbor onih koji tek počinju da gaje cveće, a nije retkost ni da je nađete u kancelarijama.

Sve vrste sanseverije

Postoji više od 50 vrsta sanseverije, s tim da se u u kućnim uslovima i zatvorenim prostorijama gaji njih desetak. Najčešće videćete vrstu Sansevieria zeylanica.

Jedna od najređih vrsta je sansevieria Masoniana čiji svetlozeleni list ima šarene svetlozelene mrlje na svojoj širokoj površini.

Uzgajanje i nega sanseverije

Već smo rekli da je ova biljka jednostavna za održavanje i uzgoj. Ukoliko odlučite da je nabavite, pridržavajte se sledećih saveta da bi listovi ostali zeleni i uspravni.

Nemojte je previše zalivati

Ova biljka ne voli previše vode, što je čini idelanom za održavanje za početnike koji ponekad zaborave da doliju vodu u saksiju.

Indijansko pero ne traži previše vode, a vremenski interval zalivanja je jednom u sedam do 10 dana tokom leta i proleća, dok je zimi to još češće – i do jednom u mesec dana. Važno je da vodite računa da ova biljka “ne pliva” u vodi, odnosno dovoljno je da je zemlja u saksiji samo ovlaš vlažna. Listove ne bi trebalo kvasite da ih ne biste oštetili.

Ukoliko budete previše zalivali ovu biljku rrizikujete pojavu bolesti kao što su gljivične infekcije i trulež korena.

Idealna temperatura za sanseveriju

Ova biljka voli suv vazduh, za razliku od većine drugih sobnih biljaka, pa nije problem držati je ni blizu radijatora. Međutim, mraz ne voli jer je može ubiti. Tokom zimskih meseci temperatura na kojoj bi trebalo da je držite je iznad 10 stepeni. Tokom letnjih meseci, idealna temperatura za održavanje indijskog pera je 18 do 25 stepeni Celzijusovih

Važna stavka kada je održavanje ove biljke u pitanju je odsecanje suvih ili oštećenih listova jer će to omogućiti raste novih.

Kako se sanseverija razmnožava?

Ni presađivanje i razmožavanje sanseverije u kući nije komplikovano.

Kada je o presađivanju reč, trenutak kada time treba da se pozabavite je kada joj saksija postane mala. Najčešće je to jednom u dve do tri godine. Najbolji period za razmnožavanje ove biljke je tokom vegetacije, odnosno u proleće ili najkasnije u leto.

Kada je reč o razmnožavanju, postoji nekoliko jednostavnih metoda. Pojedinačni listovi ili čak njihovi delovi mogu biti ukorenjeni, ili se zreli mogu podeliti da biste proizveli nove “bebe”.

Razmnožavanje lisnim reznicama

Metod sa reznicama je najjednostavniji i najčešći način za razmnožavanje sanseverije. Reznicama smatramo sve biljne organe koji su sposobni da nastave samostalan razvoj iako su odvojeni od matične biljke. U ovom slučaju to su listovi biljke. Možete koristiti ceo list ili ga iseći na delove.

Razmnožavanje podelom

Zrele biljke su odlični kandidati za podelu i razmnožavanje. Potrebno je da biljke pažljivo izvadite iz saksije i razdeliti koren. Zatim na dno nove saksije savite jedan sloj zemlje, zatim podeljeni koren, pa novi sloj zemlje. Potom zalijte. Saksiju sa biljkom staviti na svetlo i toplo mesto.

Razmnožavanje semenom

Iako je iz semena moguće uzgojiti jezik svekrve, teško ih je pronaći i treba im mnogo vremena. Većina baštovana, pa čak i rasadnika, oslanjaju se na reznice ili podele da bi ih umnožili.

Cvet indijanskog pera

Ova biljka može da cveta, ali je to retkost. Većina vlasnika skoro nikad ne vide cvet indijanskog pera. Ako se i dogodi, to nikada nije češće nego jednom godišnje, obično u proleće, i obično samo sa biljkama koje žive na otvorenom tokom cele godine.

Zašto mogu da se pojave žuti listovi kod sanseverije?

Listovi indijskog pera mogu postati žuti iz nekoliko razloga.

Vlaga

Uzrok broj jedan za žute listove je prekomerno zalivanje. Vodite računa da vode bude tek toliko koliko je potrebno jer u suprotnom može doći do odumiranja biljke. Sanseveriju zalivajte tek kada je gornji sloj zemljišta u saksiji jako suv i vodite računa da se u tanjiriću ispod saksije ne skuplja višak vode. Obavezno ga prospite, jer ova biljka ne voli „mokre noge“. To može dovesti do truljenja korena, što će se odraziti na prvo na boju listove, a potom i će biljka početi da se suši i umire.

Štetočine

Bube i paukove grinje mogu isušiti vašu biljku. Ovaj problem se brzo manifestuje žutim listovima. U zatvorenim uslovima često se javljaju ljuspice, brašnaste bube i paukove grinje. Ako se ne ubiju rano, ove male štetočine se razmnožavaju i kreću se duž listova.

Benefiti držanja sanseverije u kući

Pored toga što će vam ulepšati dom, ova biljka donosi i čitav niz zdravstvenih prednosti.

Čini vazduh čistijim

Ova biljka efikasno proizvodni kiseonik, čak mnogo je uspešnija u tome od ostralih sobnih biljaka. Takođe, efikasna je kada je reč o uklanjanju toksičnih zagrađivača iz vazduha jer ih bukvalno upija. Osim ugljendioksida, ona može da apsorbuje benzen, formaldehid, ksilen i toluen.

Dekorativna, a laka za negu

Kao što je već rečeno, ova biljka je dosta jednostavna za odžavanje i ne zahteva mnogo nege, što je čini idealnim izborom za početnike u baštovanstvu. Pri tom, gde god da je stavite učiniće svoj prostor lepšim jer je vrlo dekorativna. Čak, prema feng šuiju, može pomoći u povećanju energije prostora.

Efikasan borac protiv alergija

Obzirom da čisti vazduh, preporučuje se osobama koje imaju respiratorne probleme, poput astme ili alergija.