Holanđani na prozorima nemaju zavese, razlog je neverovatan – ako živiš u Srbiji

Amsterdam
Foto: ColsTravel / Alamy / Profimedia

Iako se Holanđani danas većinski izjašnjavaju kao ateisti, kalvinizam je svojevremeno radikalno promenio njihov način razmišljanja, pa baš zbog toga ni danas nemaju zavese na prozorima. Kakva je veza između religije i zavesa?

Kalvinizam je pravac protestantizma koji je postavio temelje holandskog društva – disciplinu, marljivost i štedljivost. I dok katolici veruju u iskupljenje, kalvinisti su verovali da je našu sudbinu predodredio Bog.

Vernik svoju veru dokazuje samokontrolom i ekonomskom aktivnošću. Bilo kakav materijalni luksuz je u suprotnosti sa skromnošću kalvinista. Istorijski gledano, sveštenstvo na vrhu uživalo je u blagodetima finansijske dobiti, ali uvek iza zatvorenih vrata, i što je još važnije, navučenih zavesa.

Suprotno tome, kalvinistički mentalitet se fokusirao na politiku otvorenih vrata jer niko nema ništa da krije i shodno tome – prozori su na izvol’te.

Danas, zgrade u Amsterdamu su gusto zbijene, a prozorska okna su veća nego u većini evropskih gradova. Jedna devojka iz inostranstva koja je došla da živi u Holandiju piše da joj je bilo neprijatno što se sve vreme osećala kao voajer i otkriva da je povremeno i mahala ljudima u stanovima, ali oni nisu reagovali.

Onda je prvog vrelog leta namerno po svom stanu, takođe bez zavesa, paradirala u bikiniju đuskajući, uz još neke „sumnjive aktivnosti“.

Niko s ulice nijednom nije pogledao u njen prozor ili ako i jeste – nije bilo apsolutno nikakve reakcije.

Mlađe generacije polako ovaj običaj bacaju u zaborav. CNN piše da od kad su u Holandiju počeli da stižu imigranti, mladi Holanđani su ipak poželeli više privatnosti (da, isti oni mladi ljudi koji intimu često dele na društvenim mrežama), pa se sad sve češće na njihovim prozorima viđaju šaloni i zavese.

***

Bonus video: Transformacija stana u centru Beograda

Pratite nas i na društvenim mrežama: