Glavni trendovi sa Salona nameštaja u Milanu

Foto: Claudio Furlan / LaPresse / Profimedia

Salon nameštaja na nedavno održanoj Nedelji dizajna u Milanu, čiji je kustos bio italijanski arhitekta Stefano Boeri, predstavio je aktuelne tendencije i kreativne ideje za uređenje životnog prostora. Ispostavilo se da je dobar deo inspirisan ekološkom svešću i potrebama koje su postale još izraženije nakon perioda koronavirusa.

Težnja ka stvaranju komfora i udobnosti, prostora koji „diše“ bez suvišnih elemenata, kao i uvođenje prirode u enterijer kroz ozelenjene zidove, nameštaj od prirodnih materijala, boje – čini se da su u osnovi novih trendova. Izdvojili smo pet najupečatljivijih.

Boje prirode

Zeleno je svuda, na koži, baršunu, mermeru, drvetu… Svetliju, žuto-zelenu nijansu koja je dosad bila popularna, zamenila je smaragdna, kao boja prirode, ali s efektom luksuza. Kombinuje se sa zemljanim tonovima, bakarnom i ljubičastom. Boje prirode prisutne su i na tapetama s uzorcima vegetacije, „živim“ zidovima, 3D printovima koji imitiraju prirodne materijale…

Povratak sedamdesetih i osamdesetih

Foto: Dario Raimondi / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Sudeći po nekim od najupečatljivijih asortimanima predstavljenim na Salonu nameštaja, osamdesete su se vratile kao inspiracija za moderne komade i – ostaće još neko vreme u dezenima, čudnim linijama nameštaja, lampama… S druge strane brendovi su rešili da „recikliraju“ svoje hit komade iz sedamdesetih, sofe i fotelje koje su definitivno bile karakteristične za to vreme.

„Novo kameno doba“

Foto: Dario Raimondi / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Dizajneri su proglasili „novo kameno doba“ u enterijeru – kamen je svuda. Od tankih mermernih površina stolova koje propuštaju svetlost, preko teških kamenih kada, do detalja od poludragog kamenja.

Moć praznine

Bež minimalizam, u kombinaciji sa Vabi-Sabi stilom, jedan je od najupečatljivijih trendova, a ako je pre deset godina važio za klasiku, danas ima praktičnu ulogu i čini istovremeno prostorije toplijim, ali prostranijim.

Ekološka održivost

Foto: Claudio Furlan / LaPresse / Profimedia

Svi dizajneri sveta fokusirani su na to da svoj proizvod učine još ekološki prihvatljivijim – kroz novu bioplastiku, reciklažu, ali i mnoštvo novih rešenja koja ne utiču na životnu sredinu. Kolekcija nameštaja napravljena od aluminijuma koji se može reciklirati, jastuci od recikliranih plastičnih boca, ploče od stakla sa odbačenih TV monitora, zidne pločice od ljuske jajeta…

***
Bonus video: Reciklaža otpada u Srbiji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram