FOTO Montažna kućica na vodi srpskih arhitektica je san leta

Dom i dizajn 06. avg 202113:15 > 13:39
splavovi
Splavovi; Foto: Ron Buskirk / Alamy / Profimedia

Uživanje u kućici na vodi, ljuljuškanje na talasima uz pun doživljaj prirode, za mnoge je idealan letnji odmor, a projekat srpskih arhitektica podiže ga na novi nivo.

Arhitektice Marija Blagojević i Iva Bekić iz beogradskog studija Space Love odgovorile su na temu konkursa „Mala kuća u prirodi“ tako što su „izvrnule ideju montažne kuće kao objekta na čvrstom tlu“. U njihovoj verziji idealna kućica u prirodi pluta na vodi i – nema zidove.

Sa svih strana je staklo, prozori koji se klizno otvaraju, omogućavajući jedinstveno spajanje s prirodom u svakom trenutku.

U tome, „Plutajući paviljon“ deluje kao jedna otvorena prostorija, dok je ono što ne treba da se vidi – spušteno u „potpalublje“.

„Svima poznata tipologija kuće-splava sagledana je iz sasvim drugog ugla. Specijalni tretman servisnog jezgra omogućio je upotrebnu vrednost prostora na najvišem nivou. Njegovo „utapanje“ doprinelo je čistim i neprekinutim vizurama. Pored toga, lagana opna od zavese nudi veliku mogućnost kontrole otvorenosti fasade kao omotača“, navodi se na portalu Gradnja, koji je organizovao konkurs.

Inače, „Plutajući paviljon“ osvojio je treće mesto.

***

Bonus video: Gostilje – srpska dolina vodopada

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram