Natašina rustična kuća kod Paraćina je magija prirode

Foto: Bojan Petrović

U naselju Jagodinjak kod Paraćina ušuškan je porodični dom Nataše Petrović, koji je uređen toplo, rustično i sa puno ljubavi. Prepun je zanimljivih i neočekivanih prirodnih detalja, knjiga i dečijeg smeha - liči na pravu jesenju bajku. Nataša i suprug su mnoge detalje svog doma napravili sami.

„Kada sam se udala i došla ovde pre pet godina, gotovo sve je bilo već namešteno. Trudili smo se da sve bude funkcionalno, sa mojom poodmaklom trudnoćom, nismo previše razmišljali o estetici. To je došlo tek kasnije. Jedno po jedno smo počeli da menjamo, i to je proces koji još uvek traje“, za Zadovoljna.rs govori Nataša Petrović, koja je kreirala pravu seosku idilu unutar svog doma.

Kuća njene porodice je izgrađena osamdesetih godina i velika je – u njoj žive čak tri porodice. Nataša i njen suprug sa ćerkom žive na gornjem spratu, u kojem su pokušali da spoje dva sveta.

Foto: Bojan Petrović

„Što se tiče stila, složili smo se odmah da želimo rustični, tradicionalni stil, seoski, koji pokušavamo da povežemo sa modernijim načinom života. Trudimo se koliko možemo da sve stvaramo sopstvenim rukama“, ukazuje Nataša.

U udobnoj dnevnoj sobi porodice preovlađuju drvo i borde nijanse, što ostavlja topli i ušukani utisak – kao da ste u nekoj kolibi na idiličnoj planini. Izdavaja se kameni zid, kao i stočić od drveta, „grubog“ ali atraktivnog izgleda.

Foto: Bojan Petrović

„Suprug je mesecima zidove oblagao starim lomljenim biber crepom, plafon od greda je takođe on radio. Stočić je pravljen od drveta i lomljenog crepa“, objasnila je Nataša.

Divan utisak ostavlja i centralna polica ispunjena knjigama – koja je Natašina zamisao.

„Polica za knjige je rađena po mom nacrtu i zaista mi je drago što su majstori uspeli da u potpunosti sprovedu moju zamisao. Imamo ih dve“, otkrila nam je.

Foto: Bojan Petrović

Dok je dnevna soba u zagasitim nijansama, trepezarija i spavaća soba su dosta svetle. Za te prostore, Nataša je odabrala belu boju kao dominantnu – ali nastoji da i u njih uvede neke rustične detalje, kako bi uređenje kuće bilo kohezivnije.

„Trpezariju i spavaću sobu smo uredili malo modernije, mada već polako prikupljam detalje i ideje za dobijanje rustičnijeg izgleda“, otkriva Nataša.

„Na preuređenje kuhinje sačekaću još malo, želja mi je da imam jednu pravu country ili farmhouse kuhinju, kako god“, dodaje.

Foto: Bojan Petrović

*

Foto: Bojan Petrović

Međutim, najzanimljiviji deo kuće je prostrana, idilično uređena terasa koja je Natašinoj porodici ujedno bila najveći izazov – jer su je sami izgradili.

Iza kuće protiče reka, nema saobraćaja ni uređenog šetališta – vlada mir i tišina, priča nam Nataša.

„To je zapravo ono što me je navelo da suprugu predložim da napravimo terasu. Zbog pogleda na reku i planinu Babu. Iznad kotlarnice koju smo zidali, podignuta je terasa. Moja želja je bila terasica na koju ću moći da stavim tek stolicu, popijem kafu na miru i pročitam knjigu. Dobila sam terasu od 22 kvadrata“, kaže nam kroz smeh.

Foto: Bojan Petrović

„Ugaona garnitura je suprugovih ruku delo. Rađena je od paleta. Kako ja volim u šali da kažem, osim što je kandidat za majstora fotografije, majstor je i za sve ostalo. Svaku moju ideju je sproveo u delo, ali i on kao fotograf ima oko za detalje“, dodaje.

Foto: Bojan Petrović
Foto: Bojan Petrović

„Stočić na terasi je od stabla i korena odbačenog oraha. Njega je brusio i sređivao sigurno dva meseca. Popeti to čudo od stotinjak kila na drugi sprat, bila je prava avantura“, otkrila nam je Nataša – i dala genijalnu ideju kako iskoristiti prirodu za ulepšavanje svog doma.

Foto: Bojan Petrović

Najzad, Natašin dom je primer kako vam je potrebna samo mašta i malo vremena kako biste oplemenili prostor i učinili ga samo svojim.

„Ljubitelji smo starina i prirodnih materijala, svega što daje neku toplinu prostoru. Ja se trudim da svaki kutak ima neku svoju čar. Ne volim sterilan izgled doma. Nikada od mene neće biti minimalista. Trendove u uređenju ne pratim“, kaže nam.

Foto: Bojan Petrović
Foto: Bojan Petrović
Foto: Bojan Petrović

„Zavisno od godišnjeg doba menjam i dekoracije. Najviše volim ono šo se nađe na starom tavanu ili u podrumu, čemu se udahne nov život, kao i ono što sama napravim. Za dobro uređen dom, novac nije uvek presudan. Kada sve radite sa voljom i ljubavlju, ništa vam nije teško“, zaključuje Nataša.

Foto: Bojan Petrović
Foto: Bojan Petrović
Foto: Bojan Petrović

***

Bonus video: Gostilje – srpska dolina vodopada

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram