Efikasni načini da starim peškirima vratite mekoću

Foto: Shutterstock

Čak i najskuplji peškiri za nekoliko meseci i nakon nekoliko pranja postaće kruti i grubi na dodir.

Razlog tome su tvrda voda, trenje u mašini za veš, svakodnevna izloženost masnoći i prljavštini na površini tela koja brišu, piše Klix.

Evo nekoliko saveta, prema mišljenju stručnjaka, kako da omekšate i najgrublji peškir i da zadržite mekoću.

Za početak, smanjite količinu deterdženta. Peškiri mogu biti kruti zbog toga što se na njima s vremenom talože naslage sapunaste tečnosti. Budete li smanjili količinu deterdženta koji koristite za pranje, ciklus za ispiranje vaše mašine za veš lakše će isprati i najmanji trag sapunice s peškira.

Najbolje je peškire prati u vodi temperature jednake temperaturi tela jer takva voda bolje apsorbuje deterdžent pa na ostaje manje naslaga sapunice.

Veš mašina, pranje veša
Foto: Shutterstock

​Omekšivač zaminite vinskim sirćetom. Omekšivači sadrže silikon koji peškire čini vodootpornim, odnosno daje im svojstvo da ‘odbijaju’ vodu. Tako nikad neće biti dobro oprani. Radije peškire omekšajte tako da ih svakih šest sedmica operete u vodi u koju ste dodali šoljicu belog sirćeta. To će ukloniti ostatke sapunice koja peškire čini grubim na dodir i vratiti im prvobitnu mekoću i veću sposobnost upijanja.

Soda bikarbona će takođe pomoći u omekšavanju vlakana i čišćenju tragova hemikalija ili prljavštine te će tako učiniti peškire mekšima. Pomešajte pola šoljice sode bikarbone s količinom deterdženta koju koristite, dodatni plus ove metode je to što soda bikarbona uklanja mirise buđi i vlage koji nastaju ako, peškiri dugo stoje mokri u mašini.

Još jedan važan savet je da ne stavljate previše peškira odjednom u mašinu, tako ćete joj otežati rad, a neće biti dovoljno prostora da se dobro isperu sapunica i prljavština sa svih peškira.

***

Bonus video: Aerozagađenje i kako se zaštititi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram