Drvena kućica na razvlačenje koja se sastavi za par dana je čudo arhitekture

drvena kuća
Ilustracija; Foto: Bongkarn Thanyakij / Alamy / Alamy / Profimedia

Sastavlja se za samo pet dana.

Koliba Anna drvena je kuća na razvlačenje koja se savršeno prilagođava vašim potrebama, željama ili raspoloženju i u potpunosti se stapa s prirodom. Prilagođava se svim vremenskim uslovima, pa nudi sigurno utočište, panoramski pogled ili se pak doslovno otvara prirodi.

Korisnici mogu da se igraju njenim izgledom i veličinom zahvaljujući kliznim dodacima, jednim drvenim i jednim staklenim, pa koliba Anna može biti sasvim zatvorena, zatvorena s zastakljenim srednjim delom ili „razdvojena“ – s otvorenom sredinom.

Kućica se razvlači ručno, namerno, kako biste morali da koristite spostvene mišiće i na taj se način još više povezali s okolinom. Telesna aktivnost zdrava je, prevenira zdravstvene probleme i oslobađa vas stresa, a uključenost u otvaranje kuće (i sebe) prirodi dokazano aktivira snažan kognitivni odgovor mozga i priprema ga za povezivanje s prirodom. Zato kućica Anna ne nudi (bar ne u osnovnoj verziji) mogućnost razvlačenja „na dugme“, piše Pun kufer.

Kolibu Anna kreirao je holandski dizajner i arhitekta Kaspar Šols. Prototip ili barem ideja za tu kućicu bila je vrtna kućica koju je 2016. dizajnirao za svoju majku vođen željom da poveže ljude, prirodu i – dom. Kućica je morala da se prilagođava najrazličitijim funkcijama, od spavaće sobe pod zvezdama ili prostora za velike porodične večere, do mirnog ateljea i pozornice za dečje predstave, i pritom uvek da ostane blizu prirode i povezana s njom.

Nakon što je poznati časopis Dezeen objavio članak o vrtnoj kućici, ona je počela da privlači sve više pažnje i stekla je veliku popularnost. Iz filozofije vrtne kuće koja počiva na ideji fleksibilnosti i otvorenosti prirodi Kaspar je stvorio novi dizajn.

Tako se rodila serija kućica Anna, koja je zahvaljujući svom inovativnom dizajnu i istovremeno „futurističkom i realističnom konceptu“ osvojila mnoge nagrade. Prototip, nazvan Anna Origin, postavljen je sredinom 2021. (i iznajmljuje se) u Holenbergu, u predivnom rezervatu prirode De Maashorst u Holandiji. U leto 2022. izgrađena je deseta kućica u seriji Anna Collection i nalazi se u rezervatu prirode Biesbosch u Holandiji.

Kolekcija Anna zbog svog modularnog dizajna lako se sastavlja – i rastavlja. Montaža traje samo pet dana, a kuća ostavlja minimalni trag u prirodi jer je vrlo lagana i ne treba joj betonski temelj, pa je možete rastaviti i premestiti. Ideja je da se u budućnosti većina delova može proizvesti lokalno kako bi i uticaj na prirodu koji se događa u transportu bio sveden na minimum. Uz Anna Collection, Šols takođe razvija Anna One, seriju kuća koja će biti predstavljena 2024. i koje će kupci moći sami da sastave.

Kućica Anna izgrađena je od održivo gajenog i neobrađenog ariša, a za enterijer je korišćen brezov sloj zbog visokog kvaliteta i svetle boje. U kućicu se može postaviti centralno grejanje ili peć na drva, a kako se leti ne bi previše zagrejala, dugački vodoravni prozori postavljeni su ispod krova tako da svetlo ne može direktno da ulazit u kuću. U fiksnom delu nalaze se kuhinja, kupatilo i ostava, spavaći deo je na polspratu, a ostalo treba da osmislite sami.

Kuće iz serije Anna Collection košta 437.00 evra, a Anna One biće povoljnija, 250.000 evra. Mogu se isporučiti u jednom komadu ili u delovima, a kako se pravi samo deset godišnje, ako se odlučite za kupovinu, svoju kuću morate unapred rezervisati.

BONUS VIDEO: Boemski salonac u kojem je uhvaćen stari duh Zemuna

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram