Dorćolski stan arhitekte Dušana Munćana je oaza u 44 kvadrata, a najefektniji detalj je luster iz Skupštine

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Stan arhitekte Dušana Munćana, ušuškan na prvom spratu stare zgrade na Dorćolu, deluje poput umetničke oaze u kojoj je svaki detalj pažljivo osmišljen.

Prvo što ćete primetiti kad uđete u centralnu prostoriju je prelepo svetlo. Na nižim spratovima zgrada u centru retko se vidi ovakva okupanost suncem koja postavlja ton za igru bojama i teksturama. To je Munćan i te kako umeo da iskoristi.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Tokom ovih sunčanih zimskih meseci, garnituru je od zida uz koji inače stoji pomerio do prozora, tako da možeš udobno da se ušuškaš u najsvetlijem uglu dnevne sobe i da, poput mene, uživaš u baršunastim vanilicama koje su Dušanov specijalitet. Listajući, na primer, neku od publikacija o istoriji arhitekture i dizajna, koje su deo njegove sada već bogate kolekcije i izložene su na stolu koji kuhinju vizuelno deli od trpezarije.

Ovaj kutak je u toplijem delu godine rezervisan za malu džunglu biljaka među kojima dominira moćna monstera. Pelcer je pre nekoliko godina Dušan dobio od mame i pretvorio ga je u pravo malo zeleno čudovište koje njegovom stanu daje posebnu vrstu topline, uz staklenu vitrinu sa kolekcijom nasleđenog vintage kristala.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

*

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

*

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

*

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Upravo biljke i umetnički detalji daju ovom prostoru poseban šmek. Za grafike, reprodukcije i kolaže na zidovima iskorišćeno je rešenje koje je u poslednje vreme sve popularnije – umesto klasične zidne galerije, slike su postavljene na policu duž celog zida, a ovaj kutak vizuelno je zaokružen visilicom iza koje stoji neobična priča.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

“Kada su iz Skupštine izbacivali gomilu oštećenog nameštaja, meni je drugarica koja radi tamo poklonila ovaj luster star više od 40 godina i savršeno se uklopio”, kaže ovaj arhitekta zaposlen u jednom beogradskom arhitektonskom studiju, i ističe da ovaj “industrial vintage” komad iz osamdesetih najbolje izgleda uz atmosferično crveno svetlo.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Svetlo kao inspiracija i simbolika ima posebno mesto u ovom stanu, bilo da je to lampa koju je Dušan svojeručno dizajnirao i napravio tokom studija arhitekture; bilo da su to marokanske trube čija je namena preimenovana, pa su jedno vreme služile kao lampe visilice s obe strane kreveta; bilo da su to vintage IKEA lampice, stare nekoliko decenija.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

*

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

*

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

A poput svih efektnih enterijera, uz igru svetla ide i igra materijala i tekstura. U tom smislu u ovom stanu dominira kombinacija dva tepiha, preklopljenih jedan na drugi, od kojih je jedan klasičan, neutralnih boja, dok je drugi marokanski ćilim, spreman da vas svojom egzotikom u svakom trenutku ponese na put oko sveta. Ne preterano praktično rešenje kad dođe do usisavanja, priznaje Dušan, ali i te kako upečatljivo.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Još jedan detalj kroz koji se Maroko uvukao u ovaj dom na Dorćolu je kuka za peškir u kupatilu, za koju slobodno mogu reći da je jedina takva na svetu, zapravo doneta iz ove zemlje kao pepeljara, pa preuređena da posluži novoj svrsi.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

A praktičnost i kreativnost jesu dve glavne vodilje kojima se Dušan usmeravao prilikom uređenja ovog stana. U njegova 44 kvadrata svaki pedalj je iskorišćen najbolje moguće, a posebno je iz ugla pragmatičnosti zanimljiva mini “ostava” u sklopu trpezarije, skrivena u “rupi” iza crnog zida i letvičastog zastora. U njoj se odlažu džoger, metla, usisivač i slične potrepštine, ne baš prijatne za oko posetilaca.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Trpezarijski sto na kojem su izložene knjige o umetnosti i dizajnu, možda je atipično veliki za stan ove kvadrature, ali je bio neophodan za stil života koji se ovde praktikuje, a čiju dušu čine ručkovi i večere sa prijateljima. Ručno ga je pravio Dušanov tata, kao i klub stočić i industrial ogledalo u dnevnoj sobi, sve po Dušanovim nacrtima.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

*

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

“U planu je da pravimo nove stolove, jer su nam ovi već dosadili, pa će to biti prva promena u narednom periodu. Stan je nekoliko puta renoviran do sad, tako da neće biti nekih većih projekata u tom smislu, ali sitnice se menjaju na svakodnevnom nivou”, kaže Munćan, objašnjavajući koliko je prostor za život za njega fluidan entitet.

I upravo u toj zaigranosti doma leži njegova najveća draž.

***

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram