Detalji salonca u Beogradu zbog kojih izgleda kao oni u Milanu i Parizu

salonac beograd
Ilustracija; Foto: nguyen thi phuong dieu / Shutterstock

Visoki plafoni, gipsani radovi, francuski slog parketa - samo su neki od detalja starog salonskog stana u srcu Beograda.

Kako bi novi izgled zadobio poštovanje, potrebno je da iskaže duh vremena koje dolazi. Stvarati novo znači pratiti potrebe u sadašnjem vremenu. Upravo je to nit arhitekte iz KAI Arhitecture Interiors koja povezuje ceo projekat salonca u Beogradu od 143 m2.

Visoki plafoni, gipsani radovi, francuski slog parketa – samo su neki od detalja koji karakterišu ovaj enterijer. Sve dopunjuje pažljiv odabir komadnog savremenog nameštaja.

Primarna želja klijenata jeste da se ne izgubi duh izvornog salonca, ali istovremeno da prostor postane funkcionalan u odnosu na četvoročlanu porodicu.

Postojeće stanje imalo je jako malu kuhinju, nefunkcionalne mokre čvorove, kao i sobe koje su bile u direktnoj komunikaciji, bez ikakvih hodnika. Sve to je podrazumevalo rušenje većeg dela pregradnih zidova, kao i probijanje otvora na jednom od nosećih zidova. Na taj način arhitekte su uspele da ispoštuju traženu funcionalnost prostora.

Kobinacija neoklasicizma i savremenog

“Od prvog momenta našeg angažovanja, bilo nam je jednostavno da se opredelimo za stil, koji je savršena kombinacija neoklasicizma i savremenih komada nameštaja. S obzirom na to da smo studije proveli u inostranstvu, inspiracije smo nalazili baš u sličnim stanovima Milana i Pariza”, kažu arhitekte.

Podne obloge su tretirane u kombinaciji brodskog poda u francuskom slogu i mermera. Podni mozaici su opet dobili veliki akcenat, naročito kuhinja i kupatilo.

Stakleni vitraž i zlatne kvake

Koliko je moguće kombinovati klasično i savremeno, govori i stakleni vitraž koji je postavljen na kliznim vratima. Kvake su u zlatnoj mat obradi, koje su uvezene isključivo za ovaj projekat.

Sav ugradni nameštaj je rađen po meri sa lokalnim firmama, dok je komadni biran od renomiranih italijanskih brendova, piše dizajnenterijera.rs.

Šest meseci rada

Ovaj izazov zahtevao je nešto više od šest meseci konstantnog rada, ali rezultati govore da je svakako vredelo čekati.

BONUS VIDEO: Boemski salonac u kojem je uhvaćen stari duh Zemuna

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram