Biljka koja u Beogradu košta 250.000 pretvara stan u mali grčki raj

Foto: GWI/Jenny Lilly / Garden world images / Profimedia

Prava sitnica.

Jesen je već poodmakla, a nad Beogradom danima stoje navučene zavese od zagađenja pa vam pogled kroz prozor više nikako ne može popraviti raspoloženje, ali to vas ne sprečava da od svoje dnevne sobe napravite pravi mali mediteranski raj. Za to ne morate da imate dubok džep, ali tragajući za cvećem koje je dostupno kod nas, naišli smo i na biljku koja u Srbiji košta neverovatnih 250.000 dinara.

Radi se o drvetu kamelije koje bi u svakom enterijeru asociralo na leto na Santoriniju ili nekom drugom idiličnom grčkom ostrvu.

Kamelija je elegantna cvetnica poreklom iz jugoistočne Azije. U Evropu je preneta iz Japana, i od tada je rado gajena kao saksijska ili baštenska biljka. Potrebno je pratiti osnovne potrebe kamelije i zauzvrat će vas nagraditi impozantnim žbunom i nestvarno lepim cvetovima.

Foto: lpo musto / Alamy / Alamy / Profimedia

S obzirom na to da je poreklom iz toplih i vlažnih šuma idealne pozicije za rast kamelije su poluosunčani položaji, sa dosta svetlosti i vlage. Sadnja na istočnoj strani je idealna jer će biljci pružiti dovoljno jutarnjeg sunca i zaštitu tokom vrelih letnjih dana.

Ovo zadovoljstvo će vas stati skuplje nego da jednom u dva meseca otputujete u, na primer, Grčku ili Italiju, ali ko može, što da ne priušti sebi raj u svojoj kući.

Kamelija se može pronaći u rasadnicima u okolini Beograda i u popularnim garden centrima.

Zahvaljujući sjajnim, kožastim i zimzelenim listovima predstavlja dekorativni element u vrtu preko cele godine, takođe predstavlja odličan izbor za dekoraciju poslovnih prostora, balkona, terasa ili dnevnih soba, naročito zasađena u dekorativne saksije od prirodnog materijala.

U našim uslovima se uspešno gaji i kao saksijska biljka i kao baštenska. Ukoliko se za sadnju izaberu zaklonjeni položaji koji nisu izloženi vetru i jakom suncu, može prezimiti napolju. Iako trpi niske temperature, zimi je ipak poželjna preventivna zaštita.

***

Bonus video: Kako izgleda buket od 500 evra, Kraljevski aranžman u studiju Probudi se

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Instagram