Biljka koja je najlepša za praznične dekoracije po predanju štiti dom od nesreće

Foto: Zoonar GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia

Upotrebite je za venčiće!

Jedna biljka je duboko ukorenjena uz običaje koji se vežu za dolazeće praznike. Reč je o božikovini, koja je poznata i kao zelenika.

Ta biljka prema narodnom predanju štiti od zlih duhova i nesreća, a u zimskim mesecima i u vreme božićnih praznika stavlja se iznad vrata ili se njome ukrašavaju razni venčići kako bi vlasnike zaštitila od nesreća, piše Living.hr.

Božikovina zimzeleni je grm ili drvo koje naraste do desetak metara visine. Ima čvrste, kožaste listove jajolikog i eliptičnog oblika koji su na vrhovima šiljasti i trnoviti. S gornje su strane tamnozeleni, a s donje bleđi i svetliji.

Foto: juan moyano / Alamy / Alamy / Profimedia

Cveta belim ili ružičastim cvetovima u kraćim ili dužim oskudnim cvetovima. Kora mladog drva zelene je boje, a starijeg siva i glatka. Plodovi su loptasta koštica crvene boje. Cveta od maja do jula.

Raste po vlažnijim brdskim i planinskim šumama, između stabala jele i bukve, na nadmorskim visinama i do 2000 metara. Često se kao ukrasna biljka sadi po vrtovima i parkovima. Mladi listovi beru se u junu, a kora u aprilu i septembru.

Listovi su jako lekoviti pa se koriste u narodnoj medicini za pripravljanje čajeva, tinktura, obloga… Međutim, s ovom biljkom valja biti oprezan budući da su joj plodovi otrovni.

***

BONUS VIDEO: Kako izgleda buket od 500 evra, Kraljevski aranžman u studiju Probudi se

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram