Noćne ptice: Biljke koje cvetaju dok mi spavamo

Dom i dizajn 12. apr 202216:26 > 16:37
Foto:shutterstock

Ako želite da vam bašta ili terasa izgledaju i noću prelepo - imamo rešenje.

Bilo da volite večernje vince na balkonu ili da sedite sa prijateljima do kasnih letnji večeri napolju – važno je da vam bude lepo. A, pošto smo spremili listu biljaka koje cvetaju noću, vaše uživanje je zagarantovano.

Mesečev cvet

Mesečev cvet, Foto: Mang Kelin / Alamy / Alamy / Profimedia

Mnogi od nas koji imamo bašte znaju za ovu biljku kao – korov. Ali, ako je pravilno presadite ona može da obgrli vaše ograde, popne se uz merdevine ili ukrasi zidove terase.

Ovo lepo cveće obično ima bele ili ružičaste cvetove koji se otvaraju uveče i ostaju takvi do svitanja. Tokom oblačnih dana cvetanje duže traje.

Noćni jasmin

Noćni jasmin, Foto: PAM COLLINS / Sciencephoto / Profimedia

Noćni jasmin (Cestrum nocturnum) je drveno-zimzeleno grmlje koje može da se gaji u saksiji i tada naraste od jednog do dva metra u visinu. Ima sjajnozelene listove, a ono što je posebno intereseantno za ovu biljku je njeno cvetanje i miris.

Noćni jasmin cveta od juna do oktobra, kada je toplo. Ako se biljka gaji u zatvorenom prostoru, može da cveta i tokom zimskog perioda, ukoliko se nalazi u zagrevanoj prostoriji bez velikih oscilacija u temperaturi.

Datura

Datura, Foto: Dee Carpenter / Alamy / Alamy / Profimedia

Gaji se pojedinačno ili u manjim grupama u saksijama ili žardinjerama. Cvetovi datule su vrlo atraktivni i krupni, veličine od 10 do 15 centimetara. Uglavnom su u violet, krem-žutoj ili beloj boji.

Ova biljka naziva se još i anđeoska truba, beladona ili bunika, a trubice se otvaraju noću.

Noćna frajla

Noćna frajla
Foto: Philippe Giraud / AFP / Profimedia

Noćna frajla je dvogodišnja biljka i potiče sa prostora Mediterana. Ime je dobila po svojoj osobini da latice drži zatvorenim toku dana, dok ih noću kako bi se pokaza u punom sjaju.

Ona je sa svojim raskošnim cvetovima, mirisom i živim bojama idealna za ukrašavanje balkona i dvorišta. Nju još zovu i noćurak, a omiljena je cvetnica među ljubiteljima mirisnog sveća, jer njen miris tokom letnjih noći je više nego zanosan i opojan, te predstavlja pravo uživanje za svakog ko je u njenoj blizini. Cvetovi su sitni, vrlo mirisni, bele, roze i boje lavande.

Obični pajasmin

Obični pajasmin, Foto: FLPA / Gary K Smith / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ovaj cvet je omiljen mnogim baštovanima i ljubiteljima cveća zbog svog lepog mirisa. Aroma ovih cvetova biće neodoljiva tokom noćnih sedeljki u bašti ili na terasi, jer ovo grmlje možete gajiti i u velikim saksijama.

Pajasmin cveta u maju i junu mesecu. Brojni, beli medonosni cvetovi prijatnog mirisa skupljeni su u grozdaste cvasti i osim što prelepo izgleda on postane i stanišne brojnih leptira.

***

Bonus video: Saveti čoveka s najlepšim dvorištem u BG za uređenje terase

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram