10 razloga zašto stanovi u Srbiji izgledaju staromodno

uređenje stana
Foto: marina enterijernica

Mara zna kako da stan ne deluje kao iz prošlog veka.

I u najboljoj želji da nam stan izgleda lepo i prozračno, desi se da pogrešimo, pa on zapravo bude staromodan. Dobra stvar je što se to uglavnom da ispraviti. A gde to grešimo i kako da nam kuća deluje kao prava oaza, zna Marela Aćimović Vukšić, dizajnerka enterijera koja stoji iza studija Marina enterijernica.

„Prvi korak u svakom poboljšanju jeste spoznaja šta treba popraviti i pravljenje plana kako da se to popravi“, kaže Mara i ukazuje na te stvari i nudi rešenja – jeftina i ona skuplja, koja su obično i dugotrajnija.

A na vama je da odaberete ono što vam se dopada i ono što možete da sprovedete u delo.

Evo 10 stvari za koje Mara kaže da dom čine starmodnim i kako ih možete rešiti.

BOJA ZIDA I MOLERSKE TEHNIKE

Foto: marina enterijernica

Ako je vaš dom u oker i toplim bež tonovima, okrečen u jarku boju ili ima akcentne zidove u jarkoj boji – sva je prilika da izgleda zastarelo. Molerske tehnike poput Špatulata, Ottocenta, Afrike ili Swahili tehnike takođe  doprinose tome da vaš dom izgleda kao da je iz prethodne decenije. Ovi tonovi i tehnike odavno nisu aktuelni, tako da vašem domu treba krečenje.

„U većini mojih projekata zidovi su beli (i to ponekad zbunjuje klijente). Međutim, kada vide kako prostor može da izgleda i bez jarkih ili zlaćanih zidova – postane im jasno da bela boja daje prostoru eleganciju i mnogo više mogućnosti za igranje sa zidnom dekoracijom i kasnije modifikacije“, kaže Mara.

REŠENJE:

Foto: marina enterijernica

Rešenje ovog problema je među jeftinijima. Već nekoliko godina aktuelne boje za zid su bela i sve boje bliske njoj. S obzirom na to da je ovo najjeftinija boja na tržištu (i s obzirom na to da krečenje možete da izvedete i sami) – ovaj razlog zastarelosti vašeg doma možete brzo i jeftino rešiti.

Možete odabrati običnu belu poludisperziju ili je istonirati (molersku tehniku ćete morati da izgletujete pre krečenja). Ako želite da akcentujete neki zid – radije upotrebite dekorativnu oblogu nego jarku boju ili molersku tehniku.

„ZANIMLJIV“ SPUŠTENI PLAFON

Foto: Shutterstock

„Znam da mnogi od vas vole spuštene plafone sa puno lampica, skrivenog svetla (do onog koje menja i boju). Verujem da je trend bio: što komplikovanije – to bolje. Međutim, takvi plafoni su odavno aut. Opet vas molim da zanemarite trošak postavljanja ove skalamerije na vaš plafon i da sve to jednostavno skinete. Ostavite komercijalnim enterijerima da se utrkuju ko ima bolji i zanimljiviji plafon – kod stambenog prostora je mnogo bitnije ono što je ispod“, kaže Marela.

REŠENJE:

„Kao što sam rekla – rešenje je skidanje čitave konstrukcije (što realno možete da izvedete i sami, bez ikakvog troška). Potreban vam je moler koji će pregletovati plafon i okrečiti ga (u belo). Ako želite ugradnu rasvetu – spustite plafon čitavom površinom (naravno, samo u slučaju da imate plafone koji su viši od standarda, dakle viši od 260 cm).“

Ako imate plafone standardne visine – idite na spuštanje uske šlajfne (maksimalno 60 cm) iznad zida koji želite da naglasite rasvetom.

„Moje mišljenje je da postoji odlična nadgradna rasveta i da vam spuštanje plafona nije potrebno, ali na vama je da odlučite.“

REGAL

„I pritom ne mislim samo na one ogromne regale iz osamdesetih i devedesetih, već i na „regalčiće“ koji su bili popularni u prvoj deceniji 21. veka. Ako je vaš televizor zaokružen sa svih strana komadima nameštaja – vi imate regal i on vaš dom čini zastarelim.“

Foto: marina enterijernica

REŠENJE:

Najjeftinije rešenje ovog problema jeste da skinete sve elemente sa leve i desne strane vašeg televizora, kao i one iznad njega i ostavite samo komodu ispod. Onda sa strane ili iznad možete postaviti lagane zidne police, neku dekorativnu zidnu oblogu ili asimetričnu galeriju – i vaš prostor će automatski delovati bar 10 godina modernije.

DRVO U NARANDŽASTIM I CRVENIM TONOVIMA

Foto: Thomas Baker / Alamy / Alamy / Profimedia

Drvni dekori poput trešnje, mahagonija, kruške i sl (svi oni koji imaju crvene i narandžaste tonove u sebi) već godinama su zastareli i vaš dom takođe čine zastarelim.

REŠENJE:

Ako je materijal u zastareloj boji drvo – njegova transformacija je relativno laka i jeftina. Drvo uvek možete prešmirglati, a zatim prelakirati ili prefarbati. Ako je materijal u ovim bojama iverica – nju ne možete tretirati kao drvo. Preko iverice možete zalepiti samolepljivu foliju i na taj način promeniti boju koja zastareva vaš dom.

PLAFONJERE

Klasične plafonjere mogu dosta da utiču na to da vaš dom izgleda zastarelo, pogotovo one od mlečnobelog stakla u obliku polulopte.

REŠENJE:

„Sada ima puno lepih rešenja za plafonsku rasvetu – od LED nadgradnih lampi i reflektora, do divnih modernih plafonjera i lustera koji će dati stil vašem domu i modernizovati ga. Ova rešenja ne moraju da budu skupa, a možete ih potražiti i na buvljaku ili na sajtovima koji se bave prodajom polovnih stvari“, savetuje Mara.

Dodaje i da, kada kupujete polovnu rasvetu – pokušajte da zamislite kako određeni komad može da se preradi bojom ili sprejom. Ponekad luster može dobiti potpuno drugačiji izgled samo skidanjem staklenih kugli.

RAZLIČIT POD U SVAKOJ SOBI

Foto: marina enterijernica

Kada imate različit pod u svakoj sobi i pragove kao prekid tih podova – to automatski zastareva vaš dom.

„Znam da je ovo jedna od skupljih stvari za rešavanje (podovi, pogotovo oni kvalitetni, jako su skupi), ali postoji i par ekonomičnijih rešenja ovog problema u enterijeru.

REŠENJE:

Foto: marina enterijernica

Postavljanje vinila, laminata ili LVT ploča preko različitih podova i skidanje pragova (kako bi pod bio neprekinut) jeste najbolje rešenje. Ako u većini prostorija imate drveni pod koji je u dobrom stanju – nemojte ga prekrivati jeftinijim varijantama. Pokušajte da isti pod postavite i u ostalim prostorijama, a zatim ceo prostor ishoblujte i prelakirajte kako bi se ujednačio.

KRATKE ZAVESE

Klasične kratke zavese (one do radijatora) još jedan su „trend“ koji vaš dom vraća u prethodni vek.

„Znam da ćete mi postaviti pitanje grejanja i protoka toplote kada spomenem duge zavese, ali duge zavese mogu da stoje i sa strane za vreme grejne sezone.“

REŠENJE:

Ako niste pristalica dugih zavesa ili ispod prozora imate neki element zbog kojeg duge zavese ne dolaze u obzir – imate puno modernijih varijanti kratkih zavesa. Ovde spadaju rimske zavese, rolo mehanizmi i sl. Kombinacija dugih zavesa/drapera i venecijanera takođe dolazi u obzir u slučaju kada duge zavese ili draperije nisu opcija.

DVOBOJNA SOFA

Ono što vaš dom automatski vraća 10 i 20 godina unazad je sigurno sofa u dve boje.

Foto: marina enterijernica

„Ovde mislim i na ugaone ganiture i na trosede, dvosede i sl. Postojao je period kada je to bilo popularno (meni taj trend nikada nije legao da budem iskrena, ali mnogima jeste). Danas je takva vrsta sofe apsolutno zastarela. Znam da će mnogi postaviti pitanje prljanja rukonaslona – zgodno je da oni budu tamniji, a sedalni deo svetliji. Moj savet je da idete na navlake koje se skidaju i peru u mašini radije nego na sofu u dve boje.“

REŠENJE:

Foto: marina enterijernica

Osim navlaka koje se skidaju i peru u mašini, rešenje ovog problema je tapaciranje jednog dela garniture u isti štof u kojem je drugi deo.

„Moj savet je da idete na svetliju boju, a da za rukonaslone, koji su obično tamniji, sašijete navlake koje mogu da se skinu i operu (naravno u istom štofu u kom je ostatak garniture).“

PLOČICE SA ŠIROKOM FUGOM

Široka fuga između pločica je stvar prošlosti, smatra Mara.

„Danas se ide na slaganje pločica bez fuge ili na jako tanku fugu. Široka fuga se vrlo često isprlja i ne može da se opere, tako da ume da izgleda prilično loše i vaš dom čini neurednim i zastarelim.“

REŠENJE:

Najjeftinije i najlakše rešenje ovog problema je kupovina flomastera za fuge kojom fuga može da se preboji.

„Moj savet je da boja fuge bude što sličnija boji pločica kako bi njena širina bila što manje uočljiva. Ako ne možete da nađete olovku za fuge – onda možete izvaditi staru fugu i isfugovati pločice ponovo fugom u boji pločica. Druga opcija je da prefarbate pločice zajedno sa fugom bojom za farbanje pločica. Sledeća opcija za rešavanje ovog problema je postavljanje vinila (ili nekog drugog plivajućeg poda) preko pločica. Ja sam to uradila u svom studiju i jako sam zadovoljna i izgledom i održavanjem, ali i toplinom ovog poda.“

PREKRIVAČI NA SOFI

Za kraj tu je – prekrivač na sofi koji ima ulogu zaštite sedalnog dela od prljanja.

„Ovo takođe utiče na to da vaš dom izgleda zastarelo, ali taj „trend“ još uvek jako popularan kod nas.“

REŠENJE:

Da biste osavremenili dom, ne morate da se rešite prekrivača. Potrebno je samo da ga postavite na sofu na drugačiji način.

„Dakle, ne zatežite prekrivač preko čitavog sedalnog dela, već ga postavite (opušteno, tako da slobodno pada sa strane) samo na deo sofe gde obično držite noge.“

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram