Žene u Indiji ruše predrasude posebnim tabelama koje stavljaju na vrata

Indija
Foto: Le Desk / Alamy / Profimedia

"Kada su otac i brat videli, bilo im je neprijatno"

„Pre nekog vremena postavila sam tabelu sa datumima na vrata, obavestivši domaćinstvo o mojim menstruacijama. Kad su moj otac i moj brat to videli, malo im je isprva bilo neprijatno. Ali sada su se navikli“, kaže Alfišan.

Ona nije u tome usamljena. Desetine drugih žena u njenom gradu uradile su isto.

Alfišan živi u severnom indijskom gradu Mirutu, 100 kilometara zapadno od Nju Delhija. U mnogim delovima Južne Azije menstruacija je i dalje tabu tema. U nekim ruralnim i plemenskim zajednicama tokom menstruacije žene se i dalje prisiljavaju da žive na odvojenim mestima i da koriste zaseban escajg i posuđe za hranu. Ta praksa vremenom je postala manje rasprostranjena.

Sada aktivistkinje podstiču žene da budu otvorene o menstruacijama izlaganjem tabele na kojoj se vidi kad ih tačno imaju.

„Žene muče mnogi problemi tokom menstruacije. Razdražljive su, osećaju slabost i trpe razne druge neprijatnosti. Ali otkako sam okačila tabelu u kući, svi znaju datume mojih menstruacija“, kaže Alfišan i dodaje da je to već napravilo velikog pomaka kod nje.

Ona se nada da će njena otvorenost navesti druge, posebno muškarce, da budu uviđajniji prema njenim potrebama.

A, kako je, dakle, došlo do ove nove otvorenosti?

Sunil Jaglan, direktorka nevladine organizacije „Selfi sa ćerkom“, pomogla je da se pokrene inicijativa za isticanje tabela sa menstruacijama.

Kampanja za menstruaciju u Mirutu započela je u decembru 2021. godine lepljenjem plakata po gradu.

„Često sam razmišljala o problemima sa kojima se suočavaju žene tokom menstruacije. Često sam viđala brojne članice vlastitog domaćinstva kako se muče zbog toga. Pomislila sam da moram da uradim nešto oko toga. Nakon što sam razgovarala sa lekarima, pokrenula sam ovu kampanju“, kaže Sunil Jaglan.

Tabele su se prvi put pojavile u nekim selima u distriktima Harijane kao što su Nuh i Jind.

Od tada, kampanja se proširila na sedam indijskih država, sa oko 1.000 žena koje učestvuju u njoj, prenosi BBC na srpskom.

***

BONUS VIDEO: Šerijatsko pravo – Avganistan u strahu od surovih kazni

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram